ALMERE - Cultuur is natuurlijk vermaak en heeft een maatschappelijke functie en in de beste gevallen beiden tegelijk. Het programma van Corrosia deze week laat zien dat dat kan: voorstelling Apocalyps biedt een spiegel op de wereld van nu, Life & Times duikt in het leven van jongeren die in de knel zitten en The United States vs. Billie Holiday laat zien hoe een legendarische zangeres jarenlang doelwit van de autoriteiten werd, vanwege haar uitgesproken mening over rassenongelijkheid.

Wachten op betere tijden

Twee zussen trekken zich terug in hun ouderlijk huis, terwijl buiten de wereld steeds meer in verval raakt. De apocalyps raast door, de zussen zijn op elkaar aangewezen en wachten op betere tijden. Met Apocalyps vertelt regisseur Nita Kersten een ontroerend verhaal maar houdt ze ons vooral een urgente spiegel voor. Terwijl wij veilig in de theaterzaal zitten gaan de pandemie, polarisatie en klimaatcrisis gewoon door. Hoe gaan we daarmee om? Dit spraakmakende stuk van Toneelschuur Producties mocht rekenen op lyrische recensies van de kranten. Apocalyps is op donderdag 19 mei te zien in Corrosia, aanvang 20:30 uur.

Legendarische jazz zangeres jarenlang doelwit van Federal Department of Narcotics

Het nummer Strange Fruit is een bijtende aanklacht tegen rassenongelijkheid, maar dit nummer had nog meer grote implicaties voor zangeres Billie Holiday. Jarenlang was zij, vanwege de politieke boodschap, doelwit van de Federal Department of Narcotics. Een zwarte undercover-agent werd op haar afgestuurd om haar te betrappen op het bezit van drugs. Andra Day speelt Holiday in deze muzikale biopic van regisseur Lee Daniels (Precious, The Butler). De fascinerende film The United States vs. Billie Holiday is op vrijdag 20 mei twee keer te zien in Corrosia: om 11:00 uur (Broodje Film) en om 20:00 uur (inclusief drankje).

Actueel onderwerp wordt indrukwekkende dansvoorstelling

Als een jongen na jaren jeugdinrichtingen op zijn achttiende op straat wordt gezet omdat de jeugdzorg op die leeftijd ophoudt, verliest hij volledig de grip op zijn leven. Het is ineens te ingewikkeld voor hem en hij redt het niet alleen. Na een zwervend bestaan sterft hij in een tent van hitte en ondervoeding. ShELFISH legt in de aangrijpende dansvoorstelling Life & Times bloot welke omstandigheden ertoe kunnen leiden dat jongeren tussen wal en schip raken en vast komen te zitten in hun leven en in de samenleving. Actueler dan ooit. Life & Times is te zien op dinsdag 24 mei, aanvang 20:30 uur.

Kijk op de website van Corrosia voor het hele programma, meer info en tickets.