ALMERE - 13 oktober 2017 - In aanloop naar Halloween organiseert de nieuwe bibliotheek een lezing over horrorfilms. Van jongs af aan vertellen we elkaar enge verhalen bij het kampvuur en vrezen kinderen het monster onder hun bed. Naarmate je ouder wordt, leer je dat veel angsten nergens op gebaseerd zijn. Toch zoeken we die angsten maar al te graag weer op, door de gruwelijke details achter het nieuws en door te kijken naar realistische of fantastische horrorfilms. Wat is toch die fascinatie die men heeft voor dit genre en hoe zitten deze films in elkaar? Rudi de Boer vertelt je er op woensdag 18 oktober meer over. Dompel je onder in de duistere wereld van de horrorfilm!

Filmprofessor Rudi de Boer over zijn liefde voor het griezelgenre:

“Ik weet nog goed dat ik mijn eerste horrorfilm zag toen ik een jaar of twaalf was: The Evil Dead. Ik was veel te jong natuurlijk, maar zeg nou eens eerlijk: kijken we niet allemaal stiekem horrorfilms vóór onze zestiende? Ik genoot enerzijds van het gevoel dat ik keek naar iets wat verboden was, maar ook van de door angst aangedreven adrenaline, net als in een achtbaan. Dat heftige gevoel heb ik nu niet meer zo snel. Bovendien ben ik tegenwoordig wat kritischer wat betreft mijn horror, maar ik geniet enorm van uiteenlopende films zoals The Exorcist, Audition of Brain Dead. Vooral in Japan en Zuid-Korea zie je dat er creatief wordt omgegaan met het genre, maar gelukkig worden er ook in de VS - naast de gebruikelijke remakes en sequels - zo nu en dan ook wel bijzondere films gemaakt! Films die mij weer dat gevoel geven dat ik had toen ik een puber was!”

Halloween Fright Night: The Wailing

Op Halloween draait het nieuwe filmhuis de arthouse horrorfilm The Wailing. The Wailing begint met de mysterieuze moord op een familie in het dorpje Gokseong. Bewoners behandelen elkaar met minachting, de regen komt met bakken uit de hemel en de grimmigheid sijpelt over alle wegen het dorpje binnen. Dit is slechts het begin van een serie moorden in het dorp. Geruchten beginnen zich te verspreiden: het is een collectieve verslaving aan giftige paddenstoelen, veroorzaakt door een vreemde Japanse man. Niemand weet wanneer hij arriveerde en waarom hij er is.

Filmprogrammeur Levien van Oorschot:

“The Wailing begint luchtig, maar onmerkbaar worden de poorten naar de hel geleidelijk geopend. Het is een film die geen antwoorden geeft, horror die onderhuids doorwroet. The Wailing zet zich keihard af tegen de mainstream griezelfilm en verzet zich fel tegen de langzaam sterker wordende maalstroom van eenzijdige en clichématige Amerikaanse producties. Wat mij betreft de allerbeste film van 2016.”

Cinema Colleges: Horror

Met filmprofessor Rudi de Boer

woensdag 18 oktober

de nieuwe bibliotheek, Stad

20.00-22.00 uur

leden € 6,50, niet-leden € 8,50

Halloween Fright Night: The Wailing

Met een korte inleiding van filmprofessor Rudi de Boer

dinsdag 31 oktober

19.30-22.30 uur

leden € 7,50, niet-leden €9,-