ALMERE - Op zaterdag 26 januari vertoont de nieuwe bibliotheek in Stad de vier beste films van het afgelopen IDFA-festival, het toonaangevende documentaire filmfestival dat elk jaar in november in Amsterdam plaatsvindt.

De aanvang is 10.00 uur. De toegang is € 22,50 voor leden, € 25,- voor niet-leden en € 20,- met een VIPkaart van de BankGiro Loterij. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of bij de klantenservicebalie in de bibliotheek.

Programma:
10.00 - 10.30 uur: inloop en korte introductie
10.30 uur Los Reyes
Het leven van de ruige tieners in het Chileense skatepark Los Reyes, bezien door de ogen van de straathonden Chola en Football.
11.40 – 12.00 uur korte pauze
12.00 uur Don’t Be a Dick About It
Documentaire over twee roodharige broertjes die opgroeien bij hun ouders. De camera volgt de twee in hun dagelijkse leven thuis, dat gekenmerkt wordt door een warm familieleven, gezelligheid en hier en daar een flinke ruzie.
13.10-13.45 uur lunchpauze
13.45 uur Island of The Hungry Ghosts
De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten op Christmas Island (Indische Oceaan). Zij praat met immigranten die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden
.15.20 uur De man die achter de horizon keek
Het is nog altijd een mysterie: de verdwijning van de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader tijdens een solotocht met zijn zeilbootje, in 1975. Filmmaker Martijn Blekendaal heeft dit verhaal altijd gefascineerd en hij ging op onderzoek uit.

Filmprogrammeur Levien van Oorschot over IDFA:
“Zoals elk jaar is The best of IDFA on Tour in ons filmhuis te bewonderen. En het belooft weer een prachtig programma te worden. Behalve mooie speelfilms horen actuele documentaires in het filmhuis thuis. Documentaires brengen kijkers ertoe na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Als bibliotheek en filmhuis zijn wij betrokken bij belangrijke maatschappelijke problemen. Wij staan midden in de maatschappij. Documentaires geven een unieke, maar soms ook een nieuwe kijk op de wereld en onze werkelijkheid. Veel van de documentaires die tijdens het IDFA-festival worden vertoond zijn ,filmisch gezien belangwekkend en vernieuwend, maar zeer zeker ook relevant voor onze huidige maatschappij. Om die reden zijn documentaires belangrijk en relevant.”

Meer informatie vind je op www.denieuwebibliotheek.nl.