ALMERE - Dit jaar was het voor het eerst dat negen deelnemende organisaties en bewonersinitiatieven op zeven verschillende locaties samenwerkten tot een mooi programma tijdens de Archeologiedagen Almere op 14 en 15 oktober.

In totaal zijn er maar liefst 3.072 bezoekers ontvangen! Mensen van binnen en buiten Almere konden via verschillende activiteiten en verhalen kennis maken met de geschiedenis van Almere. Zij wisten hun weg te vinden naar een van de historische plekken in de stad.

Tienduizenden jaren geleden leefden hier in Almere ook al mensen. Vele vrijwilligers stonden klaar om de verhalen te vertellen over hoe zij toentertijd leefden. Bij Erfgoedhuis Almere was op zondag een historische proeverij. Verschillende hapjes waren te proeven die men vroeger maakten. Ook stond er een 'Steentijder' met verschillende attributen.

De Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie waren er ook te vinden. Vrijwilligers gaven uitleg over de vondsten in Almere, met name over de visweren. VINDplaats Zenit werd ook druk bezocht. Volwassenen en kinderen konden meedoen aan activiteiten zoals wilgentenen vlechten, historische instrumenten maken en broodjes bakken boven een kampvuur. In Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders was de tentoonstelling 'Van zeearend tot zeebodem' te zien en werd er en speurtocht gehouden.

Tijdens de mini-college 'Wilde Weetjes' konden volwassenen en kinderen meer te weten komen over de Romeinse tijd in Almere. Het Okerhof, een indrukwekkende archeologische VINDplaats die wordt beheerd door bewonersinitiatieven, organiseerden prehistorische spelletjes. Daarnaast kon er ook pompoen-okersoep worden gemaakt. In het Koggepark, de VINDplaats waar het Koggeschip is opgegraven, waren verschillende voorwerpen te zien die op de Kogge zijn gevonden. Daarnaast werden er Oudhollandsche volkspelen en een partijtje klootschieten gespeeld, en konden kinderen zich in klederdracht verkleden.

Uniek dit jaar was de Stad & Natuur hop-on hop-off bus die langs elke locatie reed. Daarnaast organiseerden de Almeerdaagse speciale wandeltochten die langs archeologische VINDplaatsen kwamen. Achteraf, bij het verzamelen van drie stempels op elke locatie, konden kinderen een gratis kinderpannenkoek halen bij pannenkoekenhuis Smullen en Spelen die ook over een ware archeologische VINDspeelplaats beschikt.