ALMERE - Traditiegetrouw brengt Het Nederlands Bach Consort in aanloop naar en op 2 November een serie Allerzielenconcerten. Indrukwekkende concerten waarmee dit ensemble stil wil staan bij het leven van hen die zo gemist worden. Dit jaar doet het Nederlands Bach Consort dit met het motet Komm Jesu, komm van J.S.Bach én zijn misschien wel mooiste cantate: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106), ook bekend als de Actus Tragicus. In deze cantate wordt de dood vergeleken met een slaap en het sterven muzikaal verwoord als een vredig binnengaan in het paradijs. Het thema is dan ook ‘de dood is mijn slaap geworden’. Hoewel Bach nauwelijks 22 was toen hij deze cantate schreef, wordt het werk door kenners tot Bachs grootste gerekend.


Zo klinken het Mother of God en Funeral Ikos van de componist John Tavener, die wereldwijd bekendheid kreeg toen zijn Song for Athene bij de uitvaart van Lady Diana werd uitgevoerd. Daarnaast klinkt het werk My heart's in the Highlands van Arvo Pärt. Het is muziek waarbij de gedachten van de luisteraar haast als vanzelf afdwalen en vaak stilte en leegte wordt ervaren. Leegte die door de muziek van Bach met troost wordt gevuld.

Bijzonder tijdens deze concerten is de wereldpremière van het madrigaal Antlitz, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Duitse schrijfster Ina Seidel. Het door Victor Kioulaphides voor het Nederlands Bach Consort gecomponeerde werk is opgedragen aan een bijzonder mens. Voor bezoekers is er gelegenheid om kaarsen te branden.

Kaarten via www.hetnederlandsbachconsort.nl

Concerten:
Vrijdag 27 okt 2023 20.00 uur Almere, Goede Rede
Zaterdag 28 okt 2023 20.00 uur Deventer, Lebuinuskerk
Zondag 29 okt 2023 15.00 uur Amsterdam, Waalse Kerk
Dinsdag 31 okt 2023 20.00 uur Groningen, Lutherse Kerk
Woensdag 1 nov 2023 20.00 uur Doesburg, Gasthuiskerk
Donderdag 2 nov 2023 20.00 uur Zwolle, Academiehuis Grote KerkOver Het Nederlands Bach Consort:
Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici die Bach in hun hart hebben gesloten. Het NBC is midden in de coronatijd opgericht door Heleen Koele en Sytse Buwalda. Zij brachten acht professionele zangers bij elkaar en verbinden in hun programmering de muziek van Bach met hedendaagse thema’s en uitingen uit andere kunstdisciplines.
Recente voorbeelden hiervan zijn o.a. het programma Zwanenzang waarin Het Nederlands Bach Consort samenwerkte met Spoken Word artist Amara van der Elst en het programma Allerzielen in 2022 waarin danser Alioune Diagne het thema rouw verbeeldde.

Het Nederlands Bach Consort geeft regelmatig aan componisten de opdracht om muziek voor hen te schrijven. Zo voerden zij gloednieuwe muziek van o.a. Victor Kioulaphides en Toon Hagen uit. Voor de volgende seizoenen staan er wereldpremières van William Knight en Lotte Pen op het programma.