ALMERE - Almere City FC speelt vrijdagavond voor de tweede keer dit seizoen tegen Jong AZ. De tegenstander uit Alkmaar doet herinneringen opkomen aan mooie tijden. De eerste wedstrijd van dit seizoen, die gespeeld werd op het AFAS trainingscomplex in Wijdewormer, werd immers na een overtuigende eerste helft met 2-3 gewonnen. De aanzet voor een fantastische seizoenstart van Almere City FC en tegelijkertijd een veroordeling voor Jong AZ tot de achterhoede van de Keuken Kampioen Divisie.

Een half jaar later staan de zaken er iets anders voor. Jong AZ pakte in de laatste vier wedstrijden twee van de drie overwinningen van dit seizoen. Daardoor is de ploeg van trainers Michel Vonk en Koen Stam sinds afgelopen maandag van de hatelijke laatste plaats af. Een degelijke thuisoverwinning op SC Cambuur deed de Noord-Hollanders drie plekken stijgen. Ondanks de sterke fase lijkt de zeventiende plaats, waar Jong AZ nu staat, voorlopig het hoogst haalbare: het gat met nummer zestien Telstar bedraagt negen punten, terwijl NEC Nijmegen (de nummer vijftien) zelfs veertien punten meer heeft behaald.

Almere City FC kijkt inmiddels ook weer omhoog. De belangrijke 1-2 zege op Roda JC van afgelopen week geeft de ploeg immers het vertrouwen dat in deze lastige fase van het seizoen zo hard nodig is. Door de kleine onderlinge verschillen tussen de clubs kan iedere overwinning ervoor zorgen dat je sprongen voorwaarts maakt op de ranglijst. Het gat naar de vooraf gewenste top vijf klassering (exclusief beloftenteams), bedraagt immers nog altijd ‘slechts’ zeven punten.

De ploeg van trainer Michele Santoni is er dan ook alles aan de gelegen om de overwinning op Roda JC, door doelpunten van Bram van Vlerken en Damon Mirani, een goed vervolg te geven. De laatste thuiszege dateert alweer van begin november, toen SC Cambuur overtuigend met 2-0 werd verslagen. Tijd dus dat de Almeerse fans weer eens mogen juichen. ,,Dit is het moment om door te pakken”, weet aanvoerder Tim Receveur.

De heenwedstrijd tegen Jong AZ biedt in ieder geval perspectief. In een ijzersterke eerste helft zetten Niek Vossebelt, Receveur en Stijn Meijer hun ploeg op een comfortabele 0-3 voorsprong. Na een ongelukkige rode kaart voor Moustapha Seck kwam City weliswaar flink onder druk te staan, maar de Flevolanders wisten de schade te beperken tot twee tegengoals. Daarmee werd de eerste driepunter van het seizoen veiliggesteld.

Een aantal spelers van City herkent in AZ hun voormalige werkgever. Zo speelden Mike Grim en Samuel Brobbey in verschillende jeugdelftallen, terwijl James Efmorfidis voor Jong AZ uitkwam. Kevin Luckassen kwam in de strijd om de KNVB Beker zelfs in actie voor het eerste elftal van de Alkmaarders.