ALMERE - In het tweede duel van de Spartaanse Week in Almere, is het vrijdagavond de beurt aan de eerste elftallen van Almere City FC en Sparta Rotterdam. De jongste betaald voetbalclub van Nederland, tegen de oudste BVO van Nederland. Waar de wedstrijd tussen de beloftenploegen van beide clubs in het Yanmar Stadion eindigde in 0-2, gaat de hoofdmacht voor een beter resultaat.

De Almeerders kijken met gemengde gevoelens terug op de eerdere ontmoetingen met de Rotterdammers. Eerder dit seizoen werd in Spangen een pijnlijke 6-1 nederlaag geleden, maar de vorige twee thuiswedstrijden tegen de rood-witten werden gewonnen. In het seizoen 2014/2015 werd het 3-2 voor Almere City FC door een hattrick van Vincent Janssen. Een seizoen later stond er een 1-0 eindstand op het scorebord. De enige treffer in die wedstrijd kwam op naam van Sherel Floranus, die de bal achter zijn eigen doelman zag verdwijnen.

Goede fase
Bovendien maakt de ploeg van interim-trainer Ole Tobiasen een betere fase van het seizoen door dan ten tijde van de nederlaag op het Kasteel in december vorig jaar. Van de laatste zes wedstrijden wordt er maar één verloren, viermaal wordt de volle buit veroverd.

Sparta Rotterdam kent vooralsnog een onregelmatig seizoen. Wordt er begin februari nog met 0-3 verloren van FC Twente, twee weken later wint de ploeg van hoofdcoach Henk Fraser met 6-1 van Go Ahead Eagles. En dat terwijl tegen laagvliegers FC Volendam en Telstar juist punten werden verspeeld door de huidige nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie.

Wellicht heeft de wisselvalligheid van de Zuid-Hollanders in het tweede deel van het seizoen – Sparta pakte eind vorig jaar immers nog de eerste periodetitel – te maken met de gestokte doelpuntenproductie van spits Lars Veldwijk. Hij scoorde dit seizoen al zeventien keer, maar staat de laatste acht wedstrijden droog.

Oude bekenden
Voor meerdere Almeerders geldt Sparta Rotterdam als oud-werkgever. Ilias Alhaft kwam tijdens de afgelopen winterstop over uit de havenstad, waar hij zich vanuit de jeugd naar het eerste elftal had gewerkt. Ook Youri Loen kent een Sparta-verleden. Hij stond twee seizoenen onder contract op het Kasteel, waarvan hij er één werd verhuurd aan Fortuna Sittard. En Ruggero Mannes doorliep de jeugdopleiding van de Rotterdammers.

Jason Oost, vanaf volgend seizoen hoofd jeugdopleiding in Almere en op dit moment assistent-trainer bij de beloften, speelde twee seizoenen in Spangen.

Tickets voor het duel met Sparta zijn nog online verkrijgbaar. Daarvoor klik je hier.