LEEUWARDEN - Een bijzondere vrijdagavond op bezoek bij SC Cambuur, waarbij de clubslogan #CreatingHistory eer wordt aangedaan. Voor het eerst in de historie vertrekt Almere City FC met de volle buit uit Leeuwarden. Daarmee doet de ploeg van interim-trainer Ole Tobiasen uitstekende zaken. De Flevolanders stijgen immers naar de zevende plaats op de ranglijst en gaan samen met Sparta en FC Twente aan kop in de vierde periode. Maandag wacht Helmond Sport in het eigen Yanmar Stadion.

SC Cambuur begint in eigen huis sterker aan het duel en zet in de beginfase fel druk op de Almeerse defensie. Afgezien van wat simpele vangballetjes, wordt doelman Agil Etemadi echter niet aan het werk gezet door de Leeuwarders. Na een minuut of twintig kruipt City meer uit zijn schulp en creëert het zelfs wat kansen. Stijn Meijer kopt een voorzet net over en schietkansen van diezelfde Meijer en Anwar Bensabouh worden gekeerd door Xavier Mous.

Hoewel City steeds beter in de wedstrijd komt, krijgt de thuisploeg tien minuten voor rust wel een goede kans om de score te openen. In een één-op-één-situatie met Sam Hendriks, weet doelman Etemadi echter als winnaar uit de strijd te komen. Daarmee houdt de goalie zijn ploeg op de been.

Na rust golft het spel op en neer en merk je dat beide teams vol voor de winst willen spelen. De eerste mogelijkheid in het tweede bedrijf is voor Cambuur, maar Kevin Jansen kopt de bal uit een corner net naast.

Aan de andere kant slaat Almere City FC wel onverbiddelijk toe. Een vrije trap van Youri Loen wordt door Radinio Balker terug het zestienmetergebied in gekopt. Daar blijft de bal hangen, waarna Stijn Meijer het leder over de doellijn weet te tikken. De lepe spits, die in drie van de laatste vier wedstrijden ook al trefzeker was, brengt zijn ploeg daarmee op een zwaarbevochten voorsprong.

Na de goal weten de Almeerders de rust te bewaren en geven zij nauwelijks nog kansen weg. Pas in de laatste vijf minuten weet SC Cambuur uit een slotoffensief voor wat gevaar te zorgen. Sam Hendriks schiet de bal vanuit een lastige hoek net over en ook vanuit de kluts wil de bal niet binnenvallen voor de Friezen.

Daardoor mogen de mannen van Tobiasen een paar minuten voor tien de handen de lucht in steken. De overwinning is binnen en die wordt gevierd samen met de meegereisde supporters. Sterker nog, eigenlijk is er sprake van een ‘triple punishment’ voor Cambuur. Nadat eerst het businessclubteam en Ally de Aap met een zege huiswaarts keerden, is het nu ook feest voor de hoofdmacht.

Zaterdag wordt de focus echter direct weer verlegd naar de volgende wedstrijd. Aanstaande maandag komt Helmond Sport namelijk alweer op bezoek in het Yanmar Stadion.