ALMERE - Vol vertrouwen treedt Almere City FC vrijdagavond aan tegen Telstar, in een poging de zegereeks uit te breiden naar zes. Een wedstrijd tussen twee teams die in absolute topvorm verkeren en bovendien directe concurrenten zijn in de strijd om de periodetitel en het bijbehorende play-offticket.

Wederopstanding
De ploeg uit Velsen-Zuid maakt een opmerkelijke wederopstanding door in de laatste fase van het seizoen. In december, januari en februari kende Telstar nog een slechte reeks van negen wedstrijden waarin niet werd gewonnen, maar sinds 1 maart werd in acht wedstrijden nog slechts éénmaal verloren. Onder meer FC Den Bosch en Go Ahead Eagles werden verslagen en alleen tegen koploper FC Twente moest de ploeg van Mike Snoei het afgelopen weekend afleggen.

Strijd om periodesucces
De Noord-Hollanders lijken via de reguliere ranglijst de play-offs niet meer te kunnen halen, maar wellicht biedt de vierde periode nog perspectief. Daarin staan de Witte Leeuwen nu vijf punten achter op Almere City FC en dus lijkt winnen noodzakelijk voor de club die ooit in IJmuiden werd opgericht. Voor City geldt eigenlijk hetzelfde. Bij winst wordt Telstar namelijk als directe concurrent afgeschud en in het meest gunstige geval kan de equipe van Tobiasen dan aanstaande maandag op bezoek bij FC Dordrecht de strijd om de periodetitel al beslissen.

Drie keer verliespunten
Zover is het echter nog niet en de resultaten uit het verleden bewijzen dat confrontaties met Telstar altijd lastig zijn. De laatste drie wedstrijden tegen de ploeg in het wit werden namelijk niet gewonnen. Tweemaal werd verloren en eerder dit seizoen bleef het in het Rabobank IJmond Stadion bij 1-1. De Almeerse goal kwam op naam van van Andreias Calcan.

Trendbreuk?
Toch zou die trend van verliespunten deze vrijdag zomaar doorbroken kunnen worden. Interim-trainer Ole Tobiasen zag zijn team namelijk al vijf wedstrijden op rij winnen en de play-offs lijken Almere City FC haast niet meer te kunnen ontgaan. Tobiasen is blij, maar relativeert ook de positie waarin City nu verkeert. ,,We moeten niet vergeten hoe we hier zijn gekomen. Dat is door hard werken, iedere wedstrijd weer. Pas dan ga je duels winnen, kansen creëren en dat moeten we volhouden. We mogen niet naast onze schoenen gaan lopen.’’

Oud-werkgever
Met Jergé Hoefdraad heeft Almere City FC één oud-Telstarspeler. De middenvelder, die recentelijk de 150 wedstrijden in de hoofdmacht van de Flevolanders aantikte, speelde tussen 2011 en 2013 twee seizoenen in Velsen-Zuid. Velsenaren Shaquill Sno en Danny van Haaren speelden weliswaar niet in het eerste, maar hebben wel wedstrijden gespeeld voor Jong Almere City FC.