ALMERE - In een bomvol Topsportcentrum in Almere Poort zijn de winnaars bekend gemaakt van de Almeerse Sportverkiezingen 2018. Tijdens het SNS Sportgala werden de sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, paralympische sporter en sportcoach verkozen. Voetballer Steven Bergwijn en windsurfster Lilian de Geus werden Almeers sportman en sportvrouw van 2018. Verder ontving voetballer Hedwiges Maduro de Clarence Seedorf-oeuvreprijs voor zijn sportprestaties. Ruim 1000 Almeerders stemden mee voor deze verkiezingen.

Winnaars
Almeers Sportman van het jaar Steven Bergwijn was in 2018 basisspeler in het elftal van PSV en werd daarmee landskampioen. Hij maakte onderdeel uit van het Nederlands elftal, dat zich plaatste voor de finales van de Nations League. Bij de vrouwen won Lilian de Geus de titel Sportvrouw van het jaar. Zij werd in 2018 met overmacht wereldkampioen windsurfen en plaatste zich op die manier als eerste Nederlandse sporter voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Het Almeerse Sporttalent van 2018 is Keitharo Oosterwolde van Atletiekvereniging Almere ’81. Hij nam in 2018 deel aan de NK atletiek voor junioren in Emmeloord en won daar het koningsnummer, de 100 meter sprint in de snelste tijd ooit gelopen door een B-junior in Nederland.

Bo Kramer is voor het tweede jaar op rij verkozen tot Paralympisch sporter van het jaar. Kramer was ook afgelopen jaar vaste waarde in het Nederlands team van de rolstoelbasketbalsters. Als speelster van dit team sleepte zij in 2018 de wereldtitel in de wacht.

De prijs voor de beste Sportploeg ging naar Almere City FC. In de reguliere competitie werd op de valreep een ticket voor de play-offs voor promotie veiliggesteld. Daarin plaatste Almere City FC zich voor de finale, die nipt werd verloren. Dichter bij promotie naar de eredivisie is de club nog niet geweest.

Ivar van Dinteren van Jong Almere City FC werd verkozen tot beste Sportcoach. In het seizoen 2017-2018 stond het team van Jong Almere City FC voor het eerst onder leiding van Van Dinteren. In de landelijke derde divisie pakte de ploeg de eerste periodetitel en behaalde het uiteindelijk een vierde plek in de eindstand. In de play-offs werd promotie behaald naar de tweede divisie.

De prijzen voor de winnaars zijn dit jaar ontworpen door de Almeerse kunstenares Jill de Vries (Atelier de Ambachtelijke Korf).

Aanmoedigingsprijs G Sport
Dit jaar ontving handbalvereniging Havas de Aanmoedigingsprijs voor G Sporten. De handbalvereniging heeft sinds 2003 een G-team. Bij de Special Olympics Nationale Spelen in 2018 behaalde het Havas G-team goud, en het werd vierde bij de landelijke verkiezing Uniek Sporttalent voor teams. Met deze prijs wil de gemeente aandacht vestigen op verenigingen die iedereen een kans geven om te sporten en bewegen.

Clarence Seedorf Oeuvre Award
Voetballer Hedwiges Maduro ontving voor zijn succesvolle sportcarrière uit handen van Clarence Seedorf de Oeuvre Award, die zijn naam draagt. Dit jaar is deze award gemaakt door de Almeerse kunstenares Foktje Verhoef.

Almeerders brachten stem uit
Dit jaar konden Almeerders voor het eerst hun stem uitbrengen op de genomineerde sporters, coaches en ploegen. Er zijn ruim 1000 stemmen uitgebracht. De winnaars zijn bepaald aan de hand van de uitgebrachte stemmen van inwoners en die van de vakjury. Deze jury bestond uit Bob Friedländer (sportfotograaf), Timothy Beck (oud-topsporter), Martijn de Groot (sportverslaggever Omroep Flevoland), Rudi Tuijn (Sportservice Flevoland) en Martijn Rengelink (concerndirecteur gemeente Almere).

De Almeerse sportverkiezingen worden jaarlijks georganiseerd door het Sportbedrijf Almere, dit jaar voor de negentwintigste keer. De avond werd gepresenteerd door Peter Heerschop en werd mede mogelijk gemaakt door SNS Bank, Vereniging Bedrijfskring Almere, Baljetgroep en Almere DEZE WEEK.