ALMERE - Almere City FC treedt vrijdagavond (20.00 uur) tijdens de tweede achtereenvolgende Awayday aan tegen NEC Nijmegen. Eveneens voor de tweede keer op rij zwaait bij de tegenstander een voormalig Almere-trainer de scepter. Jack de Gier was tot afgelopen zomer de coach van de ploeg die nu getraind wordt door Michele Santoni. In Gelderland gaat City voor vier op een rij.

De Gier kent vooralsnog een uiterst lastig seizoen met NEC. Waar hij met Almere City FC in twee seizoenen respectievelijk achtste en negende werd, staat de Brabander met de ploeg uit Nijmegen vooralsnog op de vijftiende plaats. Almere City FC kan dan ook ongetwijfeld een getergde opponent verwachten. Dat de Flevolanders al drie wedstrijden op rij wonnen, geeft wel vertrouwen richting de nieuwe speelronde.

Opleving
NEC zit in een lastige fase van het seizoen, maar lijkt momenteel wel een kleine opleving door te maken. De afgelopen vijf wedstrijden werd er niet meer verloren. Eenmaal werd er gewonnen en vier keer werd het gelijk, waaronder afgelopen weekend na een epische strijd tegen Go Ahead Eagles. De einduitslag in Deventer was 4-4, nadat NEC knap een achterstand van twee goals, eerst 3-1 en later 4-2, wist recht te zetten.

Topscorer
De succesjes in de afgelopen weken lijken mede te zijn aangewakkerd door de komst van Ferdy Druijf. De in de winterstop van Jong AZ gehuurde competitietopscorer wist in zes wedstrijden voor NEC namelijk al zeven keer het net te vinden. Zijn totaal staat zelfs al op 21 treffers.

Eerder dit seizoen – toen NEC nog vijfde stond en Almere City FC de koppositie veroverde – werd het in het Yanmar Stadion 1-0. Dat biedt perspectief, maar in Nijmegen lukte het City nog niet om drie punten mee te nemen. Er zal de Almeerders veel aan gelegen zijn om die statistiek deze vrijdag te doorbreken, zeker nu weer een plaats op de ranglijst is behaald die virtueel recht geeft op promotievoetbal.

In vorm
Daarnaast steekt Almere City FC qua resultaten in een prima vorm. Hoewel het voetbal nog niet altijd sprankelend is, werd er wel drie keer op rij gewonnen. Zoals Santoni na de wedstrijd bij RKC Waalwijk aangaf: ‘Winnen leer je door te winnen’.

Oude bekenden
Voor verschillende spelers betekent het treffen een weerzien met oude bekenden. Joshua Smits stond vijf jaar onder contract in Nijmegen, Youri Loen vier jaar en laatstgenoemde komt bovendien uit de gecombineerde jeugdopleiding van NEC en TOP Oss. Huidige NEC-spelers Joey van den Berg (FC Omniworld), Marco van Duin, Josef Kvida en Tom Overtoom kwamen in het verleden juist uit voor Almere City FC.