ALMERE - Sportpark De Toekomst vormt vrijdagavond het decor voor de afsluiting van het reguliere seizoen van Almere City FC. Tegen Jong Ajax strijdt de kersverse periodekampioen om directe plaatsing voor de halve finale van de play-offs.

Strijd om ticket halve finale
De drie p’s – periodetitel, play-offs en puntenrecord – zijn dan misschien binnen, er is nog volop reden om strijd te leveren tegen de beloften van Ajax. Eén belangrijk doel is namelijk nog niet behaald: directe plaatsing voor de halve finales van de play-offs. Om daarvan zeker te zijn moet de ploeg van Ole Tobiasen minimaal één punt meenemen uit Amsterdam. Bij een nederlaag zijn de Flevolanders afhankelijk van de uitslagen van de concurrentie.

Slechte statistiek, goede kans
Kijkend naar het verleden spreken de statistieken niet bepaald in het voordeel van City. Op De Toekomst wonnen de Almeerders nog nooit van Jong Ajax, thuis lukte dat één keer. De confrontatie van eerder dit seizoen in het Yanmar Stadion eindigde in 2-3. Almeerse goals kwamen toen op naam van Stijn Meijer en Tim Receveur.

Toch zijn de omstandigheden momenteel anders dan in voorgaande seizoenen. De Eerste Divisie-kampioen van vorig jaar kent namelijk een relatief matig seizoen. De ploeg van Michael Reiziger bezet de elfde plek op de ranglijst en lijkt voor het eerst in vier seizoenen een eindklassering in de top tien mis te lopen.

Ontketend
Bovendien is City in de laatste fase van dit seizoen ontketend. In de laatste acht wedstrijden werd slechts één slippertje begaan en dus zeven keer gewonnen. De kers op de taart volgde afgelopen vrijdag, toen Jong PSV met 2-1 werd verslagen en het Bronzen Kampioensschild in de Almeerse prijzenkast kon worden geplaatst.

Oude bekenden
Maar liefst negen City-spelers hebben een verleden bij Ajax. Chiel Kramer, Mike Grim, Damon Mirani, Ricardo Kip, Tim Receveur, Anass Ahannach, Jergé Hoefdraad, James Efmorfidis én Kenneth Aninkora speelden ooit in de jeugd van de Amsterdamse topclub. Kramer, Mirani en Kip maakten uiteindelijk ook minuten voor Jong Ajax.

Ajax-beloften
Seginio Dest, Ché Nunnely en Jurgen Ekkelenkamp speelden juist in de jeugd van Almere City FC. Ekkelenkamp maakte ook al minuten voor het eerste Ajax-elftal en viel recentelijk zelfs een kwartier in tijdens de kwartfinale van de Champions League, tegen wereldtopper Juventus.