ALMERE - René Koster neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van Almere City FC. Na drie jaar gewerkt te hebben als hoofd jeugdopleiding en als trainer actief te zijn geweest in de Football Academy is hij toe aan een nieuwe uitdaging. ,,Ik werk met veel plezier bij deze mooie club, maar het is tijd voor iets nieuws”, aldus de 38-jarige Koster.

Wat hij vanaf komende zomer gaat doen weet Koster nog niet precies. ,,In de afgelopen jaren heb ik mijn werk als hoofd jeugdopleiding gecombineerd met het trainerschap van eerst Jong Almere City FC en daarna Almere City O19. Voor mijn gevoel is het nu tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière. In eerste instantie heb ik gekeken naar de doorgroeimogelijkheden binnen de club, maar op dit moment zijn die er niet zoveel. Vandaar dat ik nu extern ga kijken. Er lopen wel al wat zaken, maar het is nog niet concreet”, vervolgt Koster, die met Almere City O19 momenteel strijdt om promotie naar het hoogste niveau.

O19
,,Uiteraard maak ik dit seizoen gewoon af en mijn doel is om de ploeg daadwerkelijk naar het Eredivisieschap te loodsen. Wanneer de jeugd op een hoog niveau actief is, worden spelers meer uitgedaagd, waardoor de stap naar het eerste elftal makkelijker zal verlopen”, verduidelijkt Koster, die in zijn functie als hoofd jeugdopleiding de individuele ontwikkeling van spelers altijd als hoogste prioriteit heeft gesteld.

Kwaliteit boven kwantiteit
,,Toen ik hier drie jaar geleden weer aan de slag ging, was er nog een hoop werk te doen. We zijn toen een bepaalde weg ingeslagen, waarbij kwaliteit werd verkozen boven kwantiteit. Daarom hebben we het aantal jeugdteams verkleind en meer nadruk gelegd op het individu. Het geeft dan ook voldoening om te zien dat steeds meer jongens vanuit de jeugd doorstromen en debuteren in het eerste elftal. Anwar Bensabouh en eerder Nicky van Hilten en Anass Ahannach hebben reeds hun eerste profcontract getekend. Hetzelfde geldt voor Radinio Balker, die momenteel zelfs basisspeler is in het eerste elftal. Dat is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.”

Ingezette lijn doortrekken
Na dit seizoen neemt Jason Oost de functie van hoofd jeugdopleiding over van Koster. ,,Ik hoop dat de ingezette lijn wordt doorgetrokken en dat we in de komende jaren nog veel meer jeugdspelers in het eerste elftal terugzien. Wat ik zelf precies ga doen is nog niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk blijf ik gewoon in Almere wonen. Jullie gaan me dus zeker terugzien op de club”, besluit Koster.