ALMERE - Wie nieuwsgierig is naar wat Ultimate Frisbee nou eigenlijk is, moet zaterdagmiddag 11 juni naar Sportpark De Marken in Almere Haven. Daar viert frisbeeclub Almere Spinners haar tiende verjaardag met een open dag voor iedereen die wel eens wil weten wat nog meer met een frisbee kan dan je hond trainen die schijf te vangen.

In de tien jaar dat Almere Spinners bestaat hebben al heel wat Almeerders frisbee leren kennen.
Ultimate Frisbee is een teamsport waarbij spelers al overgooiend naar de andere kant van het veld moeten komen om daar in een eindzone de frisbee te vangen. Zo scoor je. Lukt dat niet omdat de frisbee valt, dan probeert het andere team op die manier te scoren. Je mag elkaar niet aanraken, je mag de frisbee niet afpakken, maar je mag wel in de weg staan of proberen zelf de frisbee te vangen. Ook is er geen scheidsrechter, waardoor je zelf de regels goed moet kennen en waar nodig problemen zelf moet oplossen. Dit alles maakt frisbee een vriendelijke, maar wel heel spannende en enerverende sport.

De Spinners begonnen op sportpark Fanny Blankers Koen in Stad, maar zit nu alweer vier jaar op sportpark De Marken. Daar delen ze de velden met American Footballclub de Flevo Phantoms. “
Ariënne Roeten, voorzitter van Almere Spinners vertelt: ”Op Fanny Blankers Koen hadden we onze eigen velden. Dat was geweldig, maar voor een kleine club als we zijn niet heel praktisch. Nu zitten we op een heerlijke locatie, hebben we een eigen kleedkamer en zijn we heel goed bereikbaar. Elk najaar organiseren we de Randstadcompetitie en dan komen er honderden frisbeespelers.”

Naast een seniorenteam heeft de club ook jeugdleden. “Voor de spelers onder de 17 hebben we een eigen team. Dat team speelt al jaren samen en is afgelopen herfst zelf jeugdkampioen Beachfrisbee geworden. We hebben niet zoveel spelers onder de 14 jaar, maar we kunnen altijd samen met andere clubs teams samenstellen. Het liefst zouden we natuurlijk meer jeugdspelers hebben: door alle coronaperikelen liep dat niet zo goed maar nu zijn we er weer helemaal klaar voor. We hebben een leuke welkomstactie: als je dit jaar nog lid wordt, krijg je van ons een gratis clubshirt.”

Ultimate Frisbee is een kleine sport, maar wordt in 2028 hoogstwaarschijnlijk een Olympische Sport. Dan zullen meer mensen deze leuke sport leren kennen. Roeten: “Een paar weken geleden stond een aflevering van Het Klokhuis volledig in het teken van Ultimate Frisbee. Jeugdspelers van Almere Spinners hebben aan die opnames meegedaan. Ook kwam in september vlogger Enzo Knol met z’n vrienden langs om Ultimate Frisbee te leren. Die filmpjes kan je op internet terugzien!”

Dat jeugdspelers van de Spinners mee mochten doen met Het Klokhuis is niet zo vreemd: momenteel spelen er drie Spinnerleden in de Nationale Jeugdteams van de Nederlandse Frisbeebond. Zij zullen komende zomer naar Polen gaan. Het team onder 17 speelt een europees kampioenschap, en de onder 20 zelfs een wereldkampioenschap!

Zaterdag 11 juni zijn de leden van Almere Spinners aanwezig om iedereen die geïnteresseerd is te leren gooien met de frisbee, hem ook weer te vangen, en zelfs kleine partijtjes te spelen. Roeten: “Het is een eenvoudige sport om te leren. Met een beetje gooien en vangen en wat basisuitleg kun je al een klein wedstrijdje spelen. We willen dat iedereen onze laagdrempelige sport leert kennen, en daarom maken we er een feestje van. Naast frisbee komt er een springkussen en zijn er hapjes en drankjes. Van 14.00 tot 17.00 is iedereen welkom op Sportpark De Marken 4A. Meer informatie kun je vinden op www.almerespinners.nl, of zoek ons op op Facebook.