ALMERE - Heb jij ook alweer last van wedstrijdspanning en leef je net als ons vol enthousiasme naar de vrijdag toe? Het seizoen 2019/2020 is officieel begonnen! Een nieuw avontuur, dat we graag met jullie aangaan! Waar de reis eindigt staat nu nog in de sterren geschreven. Eén ding is zeker: Het wordt een seizoen waarin we letterlijk verder bouwen aan de toekomst van onze club! Vrijdag wacht de eerste thuiswedstrijd, met Jong PSV als opponent.

Mooie cijfers
Een tegenstander waar Almere City FC warme herinneringen aan heeft. Vorig jaar wonnen de Flevolanders in eigen huis met 2-1 van de beloftenploeg uit Eindhoven, waardoor zij beslag legden op de vierde periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. Na treffers van James Efmorfidis en Damon Mirani mocht laatstgenoemde uiteindelijk het Bronzen Kampioenschild omhoog houden.

Jong PSV is tevens de opponent waartegen Almere City FC de ruimste overwinning in de clubhistorie behaalde. In april 2016 werd het 7-0. Soufyan Ahannach, Jason Oost en Silvester van der Water scoorden allen tweemaal. Ricardo Kip was eenmaal trefzeker.

Ook als we kijken naar de onderlinge balans spreekt die in het voordeel van de Almeerse brigade. Van de twaalf eerder gespeelde ontmoetingen won City er immers zeven. Driemaal was Jong PSV de sterkste en tweemaal werd het gelijk. In deze onderlinge duels werden er 47 goals gemaakt. 27 doelpunten voor en 20 goals tegen.

Eerste punt
Almere City FC en Jong PSV zijn beiden met een gelijkspel begonnen aan het nieuwe seizoen. De equipe van trainer Robert Molenaar hield vorige week een punt over aan de uitwedstrijd bij Roda JC (1-1), terwijl de Eindhovenaren maandag genoegen moesten nemen met een 2-2 eindstand tegen FC Den Bosch. Mohammed Ihattaren nam beide doelpunten van Jong PSV voor zijn rekening. Een speler om rekening mee te houden, zo liet hij vorig jaar ook al zien in het Yanmar Stadion.

Nieuwe opzet
De competitiereglementen zien er dit seizoen iets anders uit dan in voorgaande jaargangen. Voor het eerst in de geschiedenis promoveert namelijk niet alleen de kampioen rechtstreeks naar de Eredivisie, maar ook de runner-up. Natuurlijk wil iedere club aan het einde van de rit de kampioensschaal omhoog houden, maar met deze wijziging kunnen we concluderen dat eigenlijk een plek in de toptwee heilig is geworden.

Met de vernieuwde competitieopzet is de tijd dat ook de nummer twaalf van de Eerste Divisie nog de play-offs kan bereiken verleden tijd. Slechts zes clubs uit de Keuken kampioen Divisie maken aanspraak op deelname aan het ‘toetje van het seizoen’. De periodetitels blijven bestaan en dat betekent dat de vier periodekampioenen zeker zijn van deelname aan de beslissende barrageduels. Daarnaast plaatsen de nummers drie en vier van de ranglijst zich eveneens voor de play-offs. Hebben deze clubs ook een periodetitel gewonnen, dan schuift het deelnameticket door naar de eerstvolgende club in de eindrangschikking.

Van Vlerken treft oude club
Voor Bram van Vlerken heeft het duel een extra speciaal tintje. Hij kwam vorig jaar zomer over van Jong PSV en treft vanavond zijn oud-werkgever. De rechtsback kwam tot 91 wedstrijden in het rood-wit gestreepte shirt. Daarin was hij eenmaal trefzeker en verzorgde hij drie assists.

Bij Almere City FC is Van Vlerken al sinds zijn komst een vaste waarde. Momenteel heeft hij 38 competitiewedstrijden in de hoofdmacht achter zijn naam staan, waarin hij eenmaal scoorde en vier assist gaf.

In totaal droegen drie spelers het shirt van zowel Almere City FC als Jong PSV. Naast Van Vlerken zijn dat Robert Guerain en uiteraard Pablo Rosario, die tegenwoordig captain is van de hoofdmacht van de Brabanders.