ALMERE - In een uitverkocht Yanmar Stadion is Almere City FC er niet in geslaagd om Sparta met een nederlaag huiswaarts te sturen. De ploeg van interim-trainer Ole Tobiasen speelt een sterke eerste helft, maar laat zich direct na rust verrassen door de Rotterdamse dadendrang. Door een snelle tegentreffer moeten de Flevolanders in de achtervolging. Daarin worden zij met regelmaat gevaarlijk, maar na negentig minuten staat er een 1-3 eindstand op het scorebord.

Het wedstrijdplan van Almere City FC lijkt aan het begin van de wedstrijd duidelijk. De Almeerders zoeken gretig de aanval en dat levert onder meer een goede kans op voor Stijn Meijer. De eerste goal valt na tien minuten echter aan de andere kant. Een hoekschop van Mohamed Rayhi vanaf links valt, mede door de stevige wind, in één keer binnen.

,,De bal leek totaal niet aangeraakt te worden en suisde zo het doel in. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Een zuur moment, want dan moet je gelijk in de achtervolging. Dat deden de jongens overigens fantastisch”, aldus Tobiasen.

Hernieuwde energie
De Spartaanse goal is weliswaar een tegenslag, maar de Almeerders stropen de mouwen op en zetten er een tandje bij. Een vrije trap van Youri Loen brengt de thuisploeg volledig terug in de wedstrijd. De middenvelder schiet de bal van net buiten het strafschopgebied prachtig in de kruising.

De gelijkmaker geeft de Flevolanders hernieuwde energie, want in de daaropvolgende fase krijgt Almere City FC meerdere goede mogelijkheden. Meijer en Ricardo Kip zien hun inzet echter gekeerd worden door Sparta-goalie Roy Kortsmit, een mogelijkheid van Ilias Alhaft wordt van richting veranderd en valt net op het Rotterdamse doel. ,,In die fase voetbalden we heel goed en hadden we onszelf moeten belonen. In de rust heb ik aangegeven dat we op dezelfde manier door moesten gaan en vooral scherp uit de kleedkamer moesten komen. Juist dat laatste ging mis”, zag ook Tobiasen.

Slaapmoment
De tweede helft is immers pas zes minuten onderweg wanneer de gasten weer op voorsprong komen. Ragnar Ache neemt de 1-2 voor zijn rekening na een voorzet van Fankaty Dabo. In de paar minuten voorafgaande aan die goal, moet Etemadi ook al twee keer gestrekt naar de hoek. Tobiasen: ,,We begonnen inderdaad niet best aan het tweede bedrijf. Het doelpunt komt voort uit een ingooi, waarbij we eigenlijk met z’n allen staan te slapen. Dat is zo zonde, want dan loop je opnieuw achter de feiten aan en dat kost veel energie. Terwijl we tot dat moment heel goed in de wedstrijd zaten.”

Dreigend doch ongevaarlijk
In het vervolg van de wedstrijd is de ploeg van Tobiasen weliswaar dreigender, maar slagen de Almeerders er niet in om de gelijkmaker te forceren. Meijer en Kip zijn opnieuw gevaarlijk, maar de bal valt tot tweemaal toe net niet goed. Wanneer Deroy Duarte vlak voor tijd op aangeven van de ingevallen Lars Veldwijk de 1-3 binnen schiet is de wedstrijd gespeeld.

Volgende week wacht voor Almere City FC opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt TOP Oss op bezoek in het Yanmar Stadion. Het is tevens de start van de vierde periode.