ALMERE - FC Eindhoven is vrijdagavond in het Yanmar Stadion de volgende tegenstander van Almere City FC. Na twee uitwedstrijden met wisselend succes, treden de mannen van hoofdcoach Michele Santoni nu weer aan voor eigen publiek. Ondanks het pijnlijke verlies bij NEC Nijmegen van afgelopen weekend, staat City nog altijd op een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs om promotie. Bovendien werden in de laatste vier wedstrijden negen punten verzameld.

Er mag dus best hoopvol vooruit worden gekeken naar het treffen met Brabanders, al kwam FC Eindhoven in topvorm uit de winterstop. In januari groeide de equipe van trainer David Nascimento uit tot dé te kloppen ploeg, omdat achtereenvolgens NEC, FC Volendam, FC Den Bosch en Go Ahead Eagles werden verslagen. Veelal hoogvliegers die in het sterk presterende FC Eindhoven hun meerdere moesten erkennen. Die absolute topvorm lijkt de club uit de Lichtstad de laatste weken enigszins kwijt. In de laatste drie wedstrijden werd één keer gelijkgespeeld, de andere twee duels gingen verloren. Van onderschatting kan in ieder geval absoluut geen sprake zijn.

Spektakel
De heenwedstrijd tegen FC Eindhoven biedt bovendien perspectief voor de ploeg van trainer Santoni. Eerder dit seizoen werd het in het Jan Louwers Stadion 0-2 voor Almere City FC en de laatste twee thuiswedstrijden tegen de ploeg in het blauw-wit werden zeer overtuigend gewonnen. Twee seizoenen geleden werd het 4-0 voor City, afgelopen seizoen werd het maar liefst 5-1. Spektakel lijkt bijna gegarandeerd, want in de afgelopen vijf ontmoetingen tussen FC Eindhoven en Almere City FC werd gemiddeld bijna 4,5 keer gescoord.

Dicht bij elkaar
Er is de Almeerders veel aan gelegen om de punten in eigen huis te houden. City staat nu op een plek die recht geeft op promotievoetbal, maar alles staat nog dicht bij elkaar in de Keuken Kampioen Divisie. Als er vrijdagavond wordt gewonnen, kan Almere City FC vier plaatsen stijgen, maar bij een verliespartij kunnen evenveel plekken worden ingeleverd.

‘Voetballen als mannen’
Om de weg omhoog weer in te slaan noemt trainer Santoni wel een cruciaal verbeterpunt voor zijn ploeg. ,,Het wordt tijd dat we als mannen gaan voetballen. Als je puur kijkt naar het spel tegen NEC, deed dat niet eens veel onder ten opzichte van de gewonnen wedstrijden tegen Roda JC, Jong AZ en RKC. Maar in Nijmegen hebben we een lesje gehad in volwassenheid en efficiency. Daar moeten we echt nog een stap in maken.”

In Eindhovense dienst
Twee spelers van Almere City FC verdedigden eerder het blauw-wit van FC Eindhoven. Chiel Kramer stond van 2014 tot 2016 onder contract in de grootste stad van Brabant, Torino Hunte speelde er van 2013 tot 2015 en kwam bovendien vijf keer tot scoren voor de Eindhovenaren.