ROTTERDAM - Vrijdag de dertiende is voor Almere City FC letterlijk een ongeluksdag geworden. De ploeg van trainer Robert Molenaar vecht zich op bezoek bij Excelsior meermaals knap terug in de wedstrijd, maar ziet ook een strafschop van Niek Vossebelt gekeerd worden en enkele goede kansen onbenut blijven. Daardoor stapt de thuisploeg na ruim negentig minuten spelen met de volle buit van het veld: 4-2.

De eerste helft kent weinig hoogtepunten. Excelsior en Almere City FC krijgen beiden slechts één goede mogelijkheid om de score te openen. Mendes Moreira is na zeven minuten als eerste dicht bij een treffer. Na een kundige solo schiet hij echter net naast. Damon Mirani krijgt de grootste kans om City op voorsprong te brengen. De aanvoerder weet bij een hoekschop voor zijn man te komen, duikt op voor de goal, maar raakt de bal verkeerd. Daarmee is het gevaar geweken. Op wat speldenprikjes na blijft het verder rustig voor de doelen van Joshua Smits en Alessandro Damen.

Snelle domper na rust

Na rust vliegt de bal echter al snel tegen de touwen. Rai Vloet loopt zich goed vrij op de rand van het zestienmetergebied en volleert de bal hard binnen. Dat Joël Zwarts nog geen vijf minuten later al koppend de score verdubbelt komt extra hard aan. Waar de Flevolandse defensie in het eerste bedrijf prima stand hield, is de mokerslag zo vlak na rust hard.

Toch krijgt de ploeg van Molenaar nog binnen het uur een uitgelezen mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen. Bram van Vlerken wordt binnen het vijandelijk strafschopgebied neergehaald en arbiter Siemen Mulder wijst naar de stip. Ook vanaf elf meter lukt het de Almeerders echter niet om op het scorebord te komen. Niek Vossebelt schiet de bal recht door het midden en zijn inzet is een prooi voor doelman Damen.

Harrison scoort opnieuw

Shayon Harrison – hij scoort voor het derde duel op rij – zorgt er na een uitstekende aanval voor dat City terug in de wedstrijd komt, maar dat is van korte duur. De aansluitingstreffer staat slechts enkele minuten op het scorebord wanneer Vloet de marge alweer verdubbelt. De Rotterdammers profiteren van slordig balverlies op het middenveld, waarna de aanvaller snoeihard raak schiet: 3-1.

Veerkracht

Er zijn op dat moment nog ruim twintig minuten te spelen. Daarin dringt City nadrukkelijk aan en blijft het zoeken naar een tweede doelpunt. De veerkracht die de Almeerders tonen is prijzenswaardig en zij krijgen na 77 minuten loon naar werken. Van Vlerken soleert over de rechterflank door de defensie en legt de bal terug op de ingevallen Anass Ahannach. Die schiet raak, waardoor het tot het laatste fluitsignaal spannend blijft.

Vossebelt krijgt uit een van richting veranderd schot nog één goede kopkans om de gelijkmaker te produceren, maar die valt helaas niet meer. In de tegenstoot scoort Excelsior in de slotminuut nog wel. Stijn Meijer weet de bal uit de kluts over de lijn te tikken. Ondanks een sterk slot van de wedstrijd keren de Almeerders zodoende zonder punten huiswaarts.

In de komende twee weken wacht City thuiswedstrijden tegen achtereenvolgens Jong AZ en FC Dordrecht.