ALMERE - De middeleeuwse stad Dordrecht vormt maandagmiddag het decor voor de jacht op de zevende overwinning op rij van Almere City FC. Bovendien kan bij een overwinning de derde periodetitel uit de clubhistorie een feit worden. Daarvoor moeten de resultaten op de andere Nederlandse velden wel een beetje meezitten.

FC Dordrecht maakt een moeizaam seizoen door en staat derhalve op een teleurstellende zeventiende plaats. Toch vormen de Dordtenaren misschien wel meer dan ooit een ploeg om rekening mee te houden, want voor het eerst dit seizoen lukte het de ploeg van trainer Claudio Braga om vier wedstrijden op rij niet te verliezen.

Twee keer bleef het bij een gelijkspel, waaronder een spectaculaire 4-4 tegen RKC Waalwijk afgelopen vrijdag. Daarnaast werd er ook twee keer gewonnen. Eén van die overwinningen kwam tegen mede-laagvlieger FC Volendam, de andere drie winstpunten werden verrassend gepakt in Enschede tegen koploper FC Twente.

Goed, beter, best
Toch kan dat op geen manier tippen aan de fantastische reeks waar Almere City FC in zit. De mannen van interim-trainer Ole Tobiasen wonnen zes duels op rij en lijken af te stevenen op directe plaatsing voor de halve finale van de play-offs. Bovendien ligt na de winst op directe concurrent Telstar en puntverlies van RKC Waalwijk en SC Cambuur de periodetitel voor het grijpen. Die prijs, de derde uit de clubhistorie, kan bij puntverlies van Sparta Rotterdam, FC Twente en Jong Ajax tegen ‘De Schapenkoppen’ worden gepakt.

Makkelijke pot, of niet?
Als die andere resultaten meezitten is het natuurlijk nog wel zaak voor City om zelf te winnen in het Riwal Hoogwerkers Stadion. Een blik op de resultaten uit het verleden tegen Dordt leert dat dat eenvoudiger is gezegd dan gedaan. Van de twaalf ontmoetingen in Zuid-Holland werden er namelijk maar twee gewonnen. Wel wisten de Almeerders bijna altijd een goal te maken in Dordrecht; slechts tweemaal lukte dat niet.

Garantie op goals
Almere City FC speelde dit seizoen al twee keer tegen FC Dordrecht in het Yanmar Stadion. In de eerste ronde van de KNVB Beker wonnen de Flevolanders met 1-0, twee maanden later werd teleurstellend 1-1. Almeerse goals in beide wedstrijden kwamen van de voet van Kevin Luckassen. Daar waar de Merwede zich in tweeën splitst lijkt spektakel in ieder geval gegarandeerd, want in wedstrijden van FC Dordrecht vallen dit seizoen gemiddeld 3,7 goals. Dat is samen met Jong PSV het meest van alle teams in de Eerste Divisie.

Oude bekenden
Twee City-spelers zullen onder de rook van Rotterdam hun oude werkgever herkennen. Guy Ramos speelde van 2005 tot 2010 maar liefst 5,5 seizoen voor FC Dordrecht en kwam tot een slordige 140 wedstrijden voor de club uit het hart van de Nederlandse rivierdelta. Youri Loen werd in 2014 een half seizoen door NEC verhuurd aan de Dordtenaren en speelde zeven wedstrijden voor de rood-witten. In de Dordtse selectie zitten geen oud-Cityspelers.