LEEUWARDEN - Almere City FC heeft zich een goede uitgangspositie verschaft voor de return in de eerste ronde van de Keuken Kampioen play-offs tegen Cambuur. In Leeuwarden werd het 2-2 en dus heeft de equipe van interim-trainer Ole Tobiasen in ieder geval twee belangrijke uitdoelpunten te pakken. Aanstaande dinsdag, wanneer de Friezen op bezoek komen in het Yanmar Stadion, wacht een hels karwei om de klus af te maken.

Almere City FC neemt na een kwartier spelen brutaal de leiding. Uit een afgeslagen hoekschop valt de bal voor de voeten van Anwar Bensabouh die vervolgens uithaalt. Zijn inzet lijkt houdbaar voor keeper Pieter Bos, maar de vervanger van de in de warming-up afgehaakte Xavier Mous ziet de bal uit de stuit in zijn doel verdwijnen. Daarmee heeft City zijn eerste uitgoal te pakken. Belangrijk, temeer omdat doelpunten op vreemde bodem in de play-offs zwaarder wegen bij een gelijke stand over twee duels.

Hoewel Cambuur moeite heeft om tot vlot lopende aanvallen te komen, slaagt de equipe van Tobiasen er helaas niet in om de voorsprong tot rust vast te houden. Emmanuel Mbende werkt de bal achter Agil Etemadi, nadat een harde kopbal van Matthew Steenvoorden in eerste instantie nog uiteenspat op de lat.

Vlak na rust krijgen de Flevolanders een prima mogelijkheid om opnieuw de leiding te nemen, maar Faris Hammouti slaagt er op snelheid niet in om doelman Bos te passeren. Luttele minuten later moet Rogier Benschop voor 1-2 tekenen, maar de linksbuiten schiet alleen voor het doel ruim over.

Aan de andere kant test Sai van Wermeskerken de vuisten van Etemadi en wordt er vooral gevaar gesticht via de vleugels. Almere City FC laat zich echter niet van de wijs brengen en blijft zelf ook met regelmaat de aanval zoeken. Na exact een uur krijgen de Flevolanders loon naar werken. Uit een harde voorzet van Hammouti werkt Stijn Meijder de bal van dichtbij in het dak van het doel: 1-2.

Lang kan City niet van die voorsprong genieten. Een kleine acht minuten later knikt Andrejs Ciganiks de gelijkmaker al tegen de touwen. Daarmee is het spel op de wagen. De thuisploeg zoekt onder aanvoering van het fanatieke thuispubliek gretig naar een derde treffer, maar de Almeerders doen aan de andere kant hetzelfde. Benschop stuit daarbij op Bos en Loen ziet een van richting veranderd schot maar net over de lat verdwijnen. Mirani haalt op zijn beurt een bal uit de doelmond en voorkomt daarmee de thuisploeg voor de derde keer trefzeker is.

Meer doelpunten blijven uit, waardoor na negentig minuten een 2-2 eindstand op het scorebord staat. De strijd is echter nog niet gestreden. Dinsdag wacht de return in Almere en moet de kwartfinale tot een goed einde gebracht worden. Om veiligheidsredenen vindt de komende drie dagen alleen verkoop plaats aan de wedstrijdkassa’s van het Yanmar Stadion. De openingstijden zijn zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 13.00 uur en maandag van 09.00 uur tot 20.00 uur.