ALMERE - Almere City FC doet weer mee om de knikkers. De ploeg van interim-coach Ole Tobiassen had in het eigen Yanmar, verdeeld over twee avonden, weinig moeite met TOP Oss. De overtuigende 3-0 eindstand brengt Almere City FC een elfde plaats. Het heeft hiermee net zoveel punten als de nummer 8 op de ranglijst.

Nog voor de wedstrijd start komt het publiek een mutatie ter ore. Keeper Olij maakt in het Osse doel plaats voor Ronald Koeman, ex-keeper van Almere City FC en keeper van de huidige bondscoach van Oranje. Bij Olij is na afloop van de eerste 27 minuten vrijdag een botbreuk geconstateerd in de onderarm en dankzij een doktersattest hoeft TOP Oss geen wissel te gebruiken om de keeper te vervangen.

Zeven minuten na aanvang van het duel (en dus feitelijk tien minuten voor rust) ziet Almere City FC zichzelf virtueel stijgen op de ranglijst. Aanvaller Ilias Alhaft toont zich eens te meer belangrijk voor Almere City FC. Hij omzeilt keeper Koeman en schuift de bal beheerst in de verre hoek. Het had niet gescheeld of de eerste voorsprong onder het bewind van Ole Tobiassen had niet plaatsgevonden. Amper een halve minuut voor het doelpunt verzuimt Bryan Smeets van TOP Oss een nauwkeurige steekpass af te leveren op Huseyin Dogan, waardoor een prima kans wordt verkwanseld.

Het restant van die korte eerste helft brengt verder niet veel spannends. Meteen na de theepauze is er echter vuurwerk in het Yanmar Stadion. Met een fenomenale lob is spits Stijn Meijer meteen na de aftrap scherprechter en brengt hij een bevrijdende 2-0 op het scorebord.

In Oss voelt die snelle treffer als een mokerslag. Almere City FC speelt de Osse opponent een paar minuten lang van de mat. Echt zorgvuldig wordt niet met de kansen omgesprongen. Een sublieme aanval via Meijer wordt panklaar gelegd voor Youri Loen, maar die mikt naast. Ook Stijn Meijer krijgt nog een mooie bal voor de voeten op aangeven van Ricardo Kip. Zijn inzet wordt fraai uit de hoek getikt door Koeman.

De laatste tien minuten lijkt het toch nog billenknijpen. Almere City FC krijgt vanuit het niets een penalty tegen, wanneer Damon Mirani een Ossenaar naar de grond trekt en rood krijgt. De trap vanaf 11-meter is tot opluchting van het Almeerse publiek voor Etemadi.

Het slotakkoord is voor Almere City FC. TOP Oss probeert vanuit alle hoeken en standen nog iets te forceren, maar vergeet hierbij te verdedigen. Uit een tegenstoot trekt de rood-witte brigade de overwinning uiteindelijk over de streep. Het is Ricardo Kip die met een vernietigend schot in de nok van het dak het Yanmar Stadion in extase brengt.

Tussen de nummer 6 en de positie van Almere City FC zit welgeteld één punt. Idioterie? Wellicht. Het belooft in ieder geval wat voor de reis die de Almeerders aanstaande vrijdag ondernemen richting Friesland. Opponent SC Cambuur staat tiende. Met evenveel punten als de gretige bezoekers.