ALMERE - De start van 2019 heeft Almere City FC niet gebracht waar de ploeg vooraf op gehoopt had. Ondanks een uitstekende eerste helft ging de ploeg van trainer Michele Santoni in het eigen Yanmar Stadion met 0-2 onderuit tegen FC Volendam. Daarmee deden de Almeerders zich flink tekort. ,,Daarom doet het resultaat ook pijn. Het was totaal onnodig”, aldus de oefenmeester.

Het duel tussen beide clubs begon met een ouderwetse scrimmage voor het doel van Volendam. Een harde inzet van Faris Hammouti werd gekeerd door de doelman en vervolgens van de lijn gehaald. In de rebound raakte Stijn Meijer de binnenkant van de paal, waarna uiteindelijk slechts een hoekschop resteerde.

Doordat inzetten van Niek Vossebelt (geblokt), Meijer (gekeerd door de doelman) en James Efmorfidis (lat) eveneens niet tot een treffer leidden, stond het bij rust nog altijd 0-0. Almere City FC domineerde het duel en kreeg kansen, maar het meest essentiële aspect van het spel ontbrak nog: doelpunten.

Omdat Volendam er na rust wel in slaagde tweemaal het net te vinden, bleef City tot ieders teleurstelling puntloos achter. Eerst schoof Kevin Visser de bal tegen de touwen, waarna Nick Doodeman een hoekschop rechtstreeks het doel in draaide. De sterke tegenwind speelde daarbij een grote rol, maar ook Timo Plattel (die onder de bal door ging) zag er niet best uit.

,,Natuurlijk hadden we ons de start van de tweede seizoenshelft totaal anders voorgesteld”, zei Santoni na afloop. ,,We hebben grote delen van de wedstrijd teruggezien wat we wilden zien: strijdlust en coaching. In de eerste helft hadden we alleen minimaal tweemaal het net moeten vinden. Daar slagen we niet in en uiteindelijk staan we met lege handen.”

De Almeerders blijven door het puntenverlies op de tiende plaats staan in de Keuken Kampioen Divisie. Het gaat Santoni te ver om na deze serie tegenvallende resultaten te spreken over een minicrisis. ,,Dit kan gebeuren in het voetbal. Als we hard blijven werken ben ik ervan overtuigd dat we er bovenop komen. Daarbij scheelt het dat een aantal spelers terugkomt van een blessure of schorsing.”

Damon Mirani, Bram van Vlerken (beiden geblesseerd) en Tim Receveur (geschorst) ontbraken in het duel met Volendam. Zij werden vervangen door Radinio Balker, Ruggero Mannes en Anwar Bensabouh. ,,We hadden een jeugdige ploeg binnen de lijnen staan, maar die jongens hebben er met z’n allen voor geknokt. Het doet me dan ook goed dat het publiek tot de laatste minuut achter de ploeg bleef staan. Die steun kunnen we goed gebruiken. Wij gaan hier bovenop komen, want de kwaliteit hebben we”, besloot Santoni.

Fotografie: Frank Brussel