ALMERE - Almere City FC is het weekend gestart met een verdienstelijke 3-0 overwinning op TOP Oss. Daarmee stonden dezelfde cijfers op het scorebord als afgelopen seizoen. Destijds betekende het de eerste zege onder leiding van Ole Tobiasen, waarmee uiteindelijk de basis werd gelegd voor het winnen van de vierde periode. Ook deze driepunter is de eerste onder de Deense hoofdcoach. De Flevolanders hopen daarmee opnieuw te beginnen aan een succesvol hoofdstuk.

City kent tegen TOP Oss de gewenste start en grijpt in de vierde minuut direct de leiding. Ricardo Kip neemt het vijandelijk doel onder vuur, maar ziet dat zijn inzet gekeerd wordt door doelman Perquis. In de rebound weet Thomas Verheydt de bal echter wel binnen te tikken. ,,Dat was de gewenste start. Ik vond ons sowieso sterk beginnen”, aldus Tobiasen.

De openingsfase van de wedstrijd is levendig en beide ploegen laten zich zien. Zo moet Joshua Smits redding brengen op een afstandspoging van Giovanni Büttner en schiet Sjoerd Overgoor in zeer kansrijke positie naast. Aan de andere kant krijgen Damon Mirani (geblokte kopbal), Verheydt (bal net weggetikt) en Nick Venema (schot over) kansen op een tweede Almeerse treffer.

Daarna nemen beide teams wat gas terug, maar de equipe van Tobiasen blijft bij vlagen wel dreigend. James Efmorfidis stuit met een schot uit de draai nog op de voeten van Perquis, maar in de eerste helft wordt er niet meer gescoord. ,,We werden te passief, waardoor TOP Oss beter in de wedstrijd kwam. Dat vind ik wel jammer, want er had op dat moment al meer ingezeten”, weet Tobiasen.

Na rust zijn het de gasten die als eerste aanspraak maken op een treffer. Lorenzo Pique neemt na een hoekschop het doel onder vuur, maar Youri Loen weet op de doellijn redding te brengen en de gelijkmaker te voorkomen.

Almere City FC slaat vervolgens wel toe. Mirani stuurt Venema met een splijtende pass ter hoogte van de middenlijn de diepte in, waarna de aanvaller over de linkerflank opstoomt en de bal in de verre hoek schuift. Zes minuten voor tijd krijgt de van FC Utrecht gehuurde spits de kans om zijn tweede treffer van avond te maken. Nadat hij gevloerd wordt binnen het zestienmetergebied neemt Venema zelf plaats achter de bal bij de toegekende strafschop, maar de goalie van TOP weet zijn inzet te keren.

Een minuut later komt het derde doelpunt alsnog op het scorebord. Uit een hoekschop kopt Lorenzo Pique de bal achter zijn eigen doelman en daarmee is het duel beslist. ,,Het ging vandaag alleen om winnen”, is Tobiasen duidelijk. ,,Op die manier tank je vertrouwen. Dat hoeft dan niet per se met mooi voetbal, maar kan ook door hard te werken. Dat hebben we vandaag gedaan.”