ALMERE - Almere City FC wacht vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. Een opponent die qua puntenaantal gewaagd lijkt aan de ploeg van trainer Robert Molenaar. Na drie wedstrijden zonder zege, azen de Flevolanders vrijdag weer op drie punten. Met als houvast dat Almere City FC al tien (!) competitieduels op rij ongeslagen is in het eigen Yanmar Stadion. Een bijzonder sterke prestatie.


,,Die lijn willen we uiteraard graag doortrekken”, reageert aanvoerder Damon Mirani. ,,Bijna al onze punten hebben we dit seizoen in eigen huis verzameld. Het is fijn om te weten dat we in het Yanmar Stadion vaak succesvol zijn, maar tegelijkertijd wordt het nu wel echt zaak om ook buitenshuis goede resultaten neer te gaan zetten. Het verschil is momenteel te groot.”

De Flevolanders zitten niet in de beste fase van het seizoen. In de afgelopen drie wedstrijden werden twee punten gepakt. De ploeg van trainer Robert Molenaar is op dit moment terug te vinden op de negende plaats van de ranglijst. Al bedraagt het verschil met de nummer vier, Jong Ajax, nog altijd slechts vier punten.

Laatste duels
Afgelopen vrijdag gingen de Almeerders op bezoek bij Telstar. In het Rabobank IJmond Stadion kwamen ze binnen een minuut al op achterstand en die schade kon niet meer gerepareerd worden. ,,Na het tegendoelpunt hebben we eigenlijk niets meer weggegeven en met name in de tweede helft lagen er mogelijkheden op de gelijkmaker. Wanneer je die kansen niet weet te verzilveren, wordt het een lastige wedstrijd. De wond van het verlies deed dan ook best pijn”, aldus Molenaar.

Tegenstander FC Eindhoven had een dubbel programma. Op vrijdag speelden de Brabanders in eigen huis met 2-2 gelijk tegen NAC Breda. Afgelopen maandag stond op Sportpark De Hertgang een Eindhovens onderonsje met Jong PSV op de rol. De blauwe-witte brigade leek lange tijd af te stevenen op een gelijkspel, maar in de slotfase ging het alsnog mis en werd het 2-1 voor Jong PSV. De ploeg van trainer Ernie Brands kent daarmee hetzelfde probleem als Almere City FC. De Brabanders zijn vooralsnog ongeslagen in eigen huis, maar in uitduels wisten ze slechts vier punten te veroveren.

Onderlinge ontmoetingen
Iedereen die Almere City FC een warm hart toedraagt, kijkt met warme gevoelens terug op de laatste confrontaties met FC Eindhoven. Vorig seizoen wist City beide duels met 2-0 te winnen. In het Jan Louwers Stadion zorgden Niek Vossebelt en Andreias Calcan voor de doelpunten. Ilias Alhalft was in het eigen Yanmar Stadion destijds verantwoordelijk voor beide treffers.

De onderlinge balans van de acht edities daarvoor is in het voordeel van FC Eindhoven. In die wedstrijden waren de Brabanders vijf keer te sterk voor de FC, tegenover drie overwinningen van City. De meest opmerkelijke uitslag tussen beide ploegen dateert van het seizoen 2017-2018. City won destijds met 5-1, met Tom Overtoom als grote man. De centrale middenvelder was goed voor drie doelpunten.

Blikvangers
Spelers om vanavond in de gaten te houden zijn aanvaller Joey Slegers en middenvelder Samy Bourard. Beide spelers waren al betrokken bij zes van de vijftien doelpunten en zijn daarmee de meest waardevolle spelers van FC Eindhoven dit seizoen.