HELMOND - Almere City FC proeft na drie competitiewedstrijden weer de zoete smaak van de overwinning. Uit bij Helmond Sport zegeviert de ploeg van hoofdtrainer Michele Santoni met 1-2. Uitgerekend geboren Helmonder Bram van Vlerken heeft een belangrijk aandeel in de overwinning.

Het meegereisde uitpubliek moet tot de slotminuut van de eerste helft wachten op een goal van Almere City FC, een bevrijdende gelijkmaker bovendien. Rechtsback Bram van Vlerken, de enige Helmonder vanavond op het veld als we het Eindhovens Dagblad mogen geloven, zet na een uitstekende aanval Soleri helemaal vrij voor de goal. Die bal is niet te missen, de Italiaanse jeugdinternational schrijft zodoende zijn vierde doelpunt van het seizoen bij.

Daarmee gaat Almere City FC enigszins opgelucht de kleedkamer in. Uit het niets neemt thuisploeg Helmond Sport na een half uur spelen namelijk brutaal de voorsprong. Een voorzet vanaf links wordt met het hoofd fraai ingekopt door Bodi Brusselers. De huurling van NAC Breda raakt de bal hard, waardoor deze met een boog over een verbouwereerde keeper Plattel krult.

Tot die openingstreffer maakt Almere City FC het spel. De ploeg is vanaf de allereerste fase gevaarlijk in Helmond, maar weet dat alleen in de beginminuten te vertalen in gecreëerde kansen. Tot drie keer toe staat Edoardo Soleri in de eerste vijf minuten aan de basis van een aanval, maar even zoveel keren blijft de Almeerse aanval met lege handen staan.

Soleri haalt met een tweede treffer alsnog zijn gram. De gouden combinatie die Almere langszij brengt in Helmond is ook de combinatie die Almere een half uur voor het einde op voorsprong brengt. Een splijtende pass van James Efmorfidis geeft Van Vlerken opnieuw de mogelijkheid de Italiaanse spits alleen in de doelmond vrij te zetten. Niet geheel onterecht klinkt daarna uit 45 kelen ‘Laat de zon in je hart’ in het SolarUnie Stadion.

Almere City FC ontsnapt in de slotfase nog een paar keer aan de vergeldingsdrang van de ‘Koning van het gelijkspel’. Zelf verzuimt het een opgelegde kans op 1-3 te benutten, waardoor met name Furghil Zeldenrust en Arne Naudts zich nog even in een ouderwetse schiettent wanen. Plattel houdt echter met kunst- en vliegwerk (en met behulp van de paal) stand in het Brabantse land.

Door de overwinning houdt Almere City FC aansluiting bij de top. En omdat ook SC Cambuur deze vrijdag won, maakt het Yanmar Stadion zich andermaal op voor een belangrijke tete-a-tete met een rechtstreekse concurrent.

Helmond Sport - Almere City FC 1-2 (1-1)
33. Brusselers 1-0
45. Soleri 1-1
61. Soleri 1-2