ALMERE - Almere City FC gaat vrijdagavond in Kerkrade op jacht naar de eerste punten van 2019. Het strijdtoneel is het Parkstad Limburg Stadion, waar de Almeerders goede herinneringen aan bewaren. Uiteraard denkt menig supporter bij Roda JC-uit direct aan de halve finale van de play-offs, maar enkele jaren geleden kende City ook al succes in Zuid-Limburg.

In het seizoen 2014/2015 stonden beide ploegen namelijk voor het eerst tegenover elkaar. Onder leiding van toenmalig trainer Fred Grim speelde City een memorabel duel in Kerkrade. De Almeerse equipe won namelijk met maar liefst 1-4. Vincent Janssen was tweemaal trefzeker en de andere twee doelpunten kwamen op naam van spelers die momenteel wederom bij City onder contract staan: Jergé Hoefdraad en Ricardo Kip.

De winstpartij bij de ‘Koempels’ maakte destijds deel uit van een serie sterke wedstrijden, waarmee de Almeerders uiteindelijk beslag legden op de eerste periodetitel uit de clubhistorie. Het enige andere bezoek aan Roda JC dateert van eind vorig seizoen. In de halve finale van de play-offs kwam de ploeg van trainer Jack de Gier tegenover de toenmalig Eredivisieclub te staan. Na een doelpuntloos gelijkspel in het Yanmar Stadion, trok City in de uitwedstrijd aan het langste eind. Silvester van der Water en Faris Hammouti zorgden er met hun treffers voor dat Roda JC degradeerde en City doordrong tot de finale van de play-offs.

Zodoende leverden alle bezoekjes aan Kerkrade vooralsnog de volle buit op, maar beide clubs stonden op die locatie dus ook pas tweemaal tegenover elkaar. Dit seizoen kan City de drie punten helemaal goed gebruiken, want door een lange reeks nederlagen is de ploeg inmiddels afgezakt naar de veertiende plaats op de ranglijst.

Ook Roda JC kent niet het seizoen waar het vooraf op gehoopt had. De ploeg van trainer Robert Molenaar wil zo snel mogelijk terugkeren naar de Eredivisie, maar moet vooralsnog genoegen nemen met de vijfde plaats op de ranglijst. Van de 22 gespeelde wedstrijden werd precies de helft gewonnen. Zes duels gingen verloren, terwijl vijf confrontaties eindigden in een gelijkspel.

In speelronde twee kwam Roda JC op bezoek in Flevoland. De gasten wonnen destijds met 1-2, door twee treffers van Mario Engels. De Duitse spits is sowieso goed op schot, want hij vond dit seizoen al 19 keer het net.

De wedstrijd van vrijdagavond staat onder leiding van arbiter Ruperti. De aftrap is om 20.00 uur.