ALMERE - Een week na de jammerlijke thuisnederlaag tegen Sparta Rotterdam wil Almere City FC zich herpakken tegen de huidige nummer zes van de Eerste Divisie. Vrijdagavond is TOP Oss de tegenstander. Dat is weliswaar de ploeg waarvan eerder dit seizoen nog met 2-0 werd verloren, maar de equipe van interim-trainer Ole Tobiasen zint op revanche.

Stabiele positie
De Brabanders kennen een relatief stabiel seizoen in het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie. De rangschikking van de Ossenaren schommelt gedurende vrijwel de hele competitie al tussen de vierde en tiende plaats en ze handhaven zich vooralsnog prima in de bovenste helft van de ranglijst.

Bovendien staat TOP Oss nu verdienstelijk zesde, maar dat zegt niet alles: de verschillen zijn nog steeds ongekend klein. Zo is het gat naar Almere City FC slechts vier punten, terwijl de Flevolanders zich voorlopig tevreden moeten stellen met de dertiende plaats. De belangen zijn zodoende groot en beide ploegen is er alles aan gelegen om met de punten van het veld te stappen.

De tovenaars van Oss
De gevaarlijkste mannen aan de kant van TOP Oss zijn zonder meer Bryan Smeets en Huseyin Dogan. De Rood-Witten kwamen dit seizoen 35 keer tot scoren en bij maar liefst 31 van deze goals was minimaal één van hen betrokken. Het is dus aan de mannen van interim-trainer Ole Tobiasen om te zorgen dat Smeets en Dogan ongevaarlijk blijven.

Er staat voor Almere City FC sowieso veel op het spel. De eerder genoemde dertiende plaats geeft geen recht op promotievoetbal, maar één winstpartij kan de Flevolanders zes plaatsen doen stijgen.

Beter buiten Brabant
De statistieken spreken niet meteen in Almeers voordeel. De laatste thuisoverwinning op TOP Oss dateert alweer van het seizoen 2014/15, toen een 0-2 achterstand werd omgebogen naar een 4-2 overwinning. De afgelopen twee seizoenen kwam Almere City FC in eigen huis niet verder dan doelpuntrijke gelijke spelen. Het werd 2-2 en 3-3. Top Oss lijkt bovendien goed te gedijen in uitwedstrijden. Van de dertien overwinningen van dit seizoen werden er zeven op vreemde bodem behaald.

Hoopvolle balans
Toch zijn er ook voldoende statistieken die de Almeerders vertrouwen geven, want van de 26 keer dat beide teams tegenover elkaar stonden, won City dertienmaal. Met de aanvang van de vierde periode nadert de Eerste Divisie een zinderende apotheose. In de komende negen wedstrijden wordt duidelijk welke clubs zich plaatsen voor de felbegeerde play-offs. Vrijdagavond kan de eerste belangrijke stap worden gezet: Alle remmen los tegen Top Oss!