ALMERE - Zorgbakkerij Almere is in 2018 opgericht door Mettin Bildirici, hij is vader van een zoon met een verstandelijke beperking en autisme en eigenaar van Banketbakkerij Schep in Almere Stad. Mettin brengt deze twee werelden samen in de Zorgbakkerij, daar biedt hij ontwikkelingsgerichte dagbesteding aan jongeren met een verstandelijke beperking en/of autisme. Met veel passie bakken deze jongeren dagelijks brood in de gloednieuwe bakkerij in Oosterwold, een bijzondere plek in Almere. Met meer ruimte, meer groen en in de toekomst ook een voedselbos, een omgeving die bij hen past. Iedereen die in Oosterwold bouwt, doet dat zelfvoorzienend.


Expertise

In februari dit jaar verhuisde de zorgbakker naar een nieuwbouwpand. “De bouwperiode was in een hectische periode, we begonnen in de coronaperiode en hebben enorme veel tegenslagen gehad tijdens de bouw. We hebben o.a. stormschade gehad en ons dak is nog niet voorzien van zonnepanelen (extra check waarom). Helaas blijkt nu ook dat de warmtepomp de bakkerij in de winter waarschijnlijk te weinig vermogen heeft om de ruimte voldoende te verwarmen. De installateur adviseert om te investeren in een tweede warmtepomp. Het geld is op dus Mettin Bildirici zat met zijn handen in het haar. “Wat was ik blij dat provincie Flevoland mij op het juiste moment benaderde met het aanbod om te verduurzamen. Je zou denken dat het niet nodig is voor nieuwbouw. Het tegendeel is waar, het energieadvies van de expert kwam als geroepen. Ten eerste verbruik ik meer dan 50.000 kWh per jaar. Dan ben ik verplicht om alle energiebesparingsmaatregelen uit te voeren met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, dat wist ik niet. Dankzij de duurzaamheidscoach nu wel. Dat betekent nog wel wat voor de toekomst, gelukkig krijg ik ook financieel advies.

Complexe materie

Ik heb zelf proberen uit te zoeken wat er mogelijk is aan subsidies maar ik kom er niet uit. Wij zijn amateurs op het gebied van verduurzamen en daarom ben ik heel blij met de inzet van de expertise via de provincie. Het is complexe materie, ik word echt ontzorgt. Dat scheelt mij weer een paar grijze haren. Het advies levert ook praktische inzichten op. Ik heb nu geen geld om te investeren in een 2e (of zwaardere?) warmtepomp. De coach adviseerde mij te wachten met investeren omdat hij inschat dat het helemaal niet nodig is. De warmte die vrijkomt van alle apparatuur die wij gebruiken zoals onze ovens, is waarschijnlijk voldoende om de ruimte te verwarmen. We gaan het nu een stookseizoen monitoren en dan zien weer verder. Veel slimmer toch?

Wij houden van de natuur. We willen graag de keten doorbreken en zelfvoorzienend zijn Daarom willen we ook graag onze eigen energie opwekken en gebruiken. Dankzij de ondersteuning van de provincie kan ik mij concentreren op de zorg voor mijn deelnemers en de persoonlijke aandacht geven die zij verdienen.”