ALMERE - Dinsdag heeft groep vier van de ecologische basisschool de Verwondering uit Almere het ‘Zeropark’ feestelijk geopend. De naam hebben de leerlingen zelf aan het park gegeven. Het Zeropark ligt om de duurzaamste supermarkt van Nederland heen: Lidl Zero Almere Oosterwold.


Het Zeropark
Dinsdagochtend om 10.30 uur is het ‘Zeropark’ feestelijk geopend door groep vier van de ecologische basisschool de Verwondering uit Almere. De leerlingen hebben de naam van het park zelf bedacht en mochten deze dan ook onthullen. Naast de onthulling van het naambord, hebben de leerlingen olifantsgras geplant in de buurt van de pluktuin. Dit is een speciaal gewas dat wel vier meter hoog kan worden en tot vier keer meer CO2 opneemt dan bomen! De pluktuin bestaat uit verschillende planten ideaal voor iedere plukker, groot of klein. Zoals struiken en lage fruitbomen. Door het park heen ligt een educatieve route voor jong en oud. Deze route legt uit wat het park en de supermarkt zo bijzonder maken. Zo heeft het park twee bijenhotels en is de supermarkt niet aangesloten op het riool. Hierdoor worden de vijvers alleen gevoed met regenwater. De educatieve route legt uit hoe dit in zijn werk gaat. Dit gaat over zo’n 1.300 m3 vijverwater. En mocht je na een wandeling door het park even tot rust willen komen kan dit op één van de picknickbankjes of op de stijgers.

De duurzaamste supermarkt van Nederland
Lidl Zero Almere Oosterwold is de eerste CO2- en energieneutrale supermarkt van Nederland. Hierdoor is het ook de duurzaamste supermarkt van ons land. De milieu-impact van het gebouw wordt op een innovatieve manier vermindert dankzij duurzame en circulaire materialen. Zo zijn oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers verwerkt als isolatie en is er veel hout gebruikt, wat ook overal terugkomt. De buitenwand van het gebouw is voor een groot deel zwart. Dit is dankzij een Japanse brandtechniek, hierdoor gaat het nóg langer mee en heeft het minder onderhoud nodig. Tijdens de bouw van Lidl Zero Almere Oosterwold is nog wel een beetje CO2 uitgestoten. Dit wordt gecompenseerd in het Zeropark om het gebouw heen. In totaal is er 14.323m2 groen aangeplant, waarvan het grootste gedeelte olifantsgras is. Dankzij 1.566 zonnepanelen haalt de supermarkt ook ‘nul’ op de energiemeter. Niet alleen de supermarkt zelf, maar ook de bevoorrading van het filiaal is duurzaam. Dit wordt gedaan met een 100% elektrische truck mét elektrische trailer.