ALMERE - Het renoveren van ruim 250 woningen in de Bouwmeesterbuurt zit erop. In Almere Buiten is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het verduurzamen van deze wijk die gebouwd werd in de jaren tachtig. Bewoners én de betrokken partners vierden dit woensdag met een opleverfeest op het voormalige bouwterrein aan de S. van Ravesteynstraat.

De woningen waren toe aan een opknapbeurt, besloot Ymere in 2020. Door samen met een bewonersgroep op te trekken, werd ervoor gezorgd dat er voldoende draagvlak was voor het renovatieproces. De Bouwmeesterbuurt heeft onder andere een nieuwe uitstraling gekregen dankzij houten, groene gevels en zijn volledig verduurzaamd door het installeren van bijvoorbeeld mechanische ventilatie en zonnepanelen. Het gros van de woningen heeft hierdoor een A++ label gekregen.

Wethouder Alexander Sprong (Milieu en Klimaat) is bijzonder te spreken over de werkzaamheden die Ymere heeft laten uitvoeren in de buurt: “Ik ben heel blij met de samenwerking die we hebben met woningcorporaties. We kunnen vandaag concreet zien wat dit voor Almere – en in het bijzonder de Bouwmeesterbuurt – opgeleverd heeft. We zijn trots dat Ymere met ons investeert in deze gemeenschap. Voorbeelden hiervan zijn de goede isolatie van de woningen en de zonnepanelen op de daken. Hiermee gaat de energierekening omlaag en werken we aan ons doel om de eerste grote energieneutrale stad te worden.”

Marike Bonhof, bestuurder van Ymere: “In Almere is een significant gebrek aan betaalbare huurwoningen. Door het renoveren van woningen zorgen we ervoor dat onze bewoners langer en prettiger kunnen blijven wonen, en dat bestaande woningen langer meegaan. Het verduurzamen van woningen is tenslotte altijd beter voor de lange termijn dan ze opnieuw bouwen, niet in de laatste plaats omdat het simpelweg duurzamer is.”

Mede dankzij de constructieve samenwerking met de projectgroep, bestaande uit een aantal bewoners die zich hard hebben gemaakt voor de communicatie met en voor de (Bouwmeester)buurt, is dit renovatieproject een succes geworden.