FLEVOLAND - Op woensdag 20 maart is het laatste turbineblad gehesen. Hiermee is windpark Windplanblauw in Flevoland ‘voor het oog’ afgebouwd en staan alle 61 turbines op hun plek. Het is een mooie mijlpaal: het nieuwste windpark van Nederland nadert voltooiing en produceert straks de meeste groene stroom in lokaal eigendom. SwifterwinT en Vattenfall, de initiatiefnemers van Windplanblauw zijn trots op het behaalde resultaat.

Windpark Windplanblauw
Met deze laatste hijsoperatie is het park nog niet klaar. Voor een aantal turbines geldt dat er nog werkzaamheden in de turbine moeten plaatsvinden. Ook is een deel van de turbines de komende tijd nog in proefbedrijf. Pas na een uitgebreide testfase komen de turbines online. Deze worden dan door de bouwers overgedragen aan de eigenaren van het windpark.

Windpark Windplanblauw is een initiatief van SwifterwinT en Vattenfall. Van de 61 gebouwde turbines zijn er 37 turbines op land en 10 op het IJsselmeer in het beheer van SwifterwinT. Bewoners en ondernemers in het projectgebied in de omgeving van Swifterbant zijn eigenaar van Windplanblauw. Met dit deel van het windpark produceren zij straks de meeste groene stroom in lokaal eigendom in Nederland. Hans Wichink, directeur SwifterwinT: “Ik ben erg blij met het resultaat dat wij hebben bereikt. Met het doorzettingsvermogen en de inzet van een geweldig team, in zeer goede samenwerking met Vattenfall, is er nu een mooi windpark gebouwd, waarmee we een grote bijdrage leveren in de energietransitie.”

De overige 14 turbines op het IJsselmeer zijn in het beheer van Vattenfall. Vattenfall is bekende speler op de Europese markt en een toonaangevend energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Matthew May, projectmanager Vattenfall: “Dicht bij de kust bouwen is vanuit een technisch perspectief een behoorlijke uitdaging. Dit project heeft zeker weten bloed, zweet en tranen gekost, maar ik denk het ons is gelukt om een waardige vervanger te creëren voor het ‘Irene Vorrink’ windpark, de voorganger van Windplanblauw.”