ALMERE - Zaterdag 13 mei staat in het teken van Wereld Trekvogeldag, de dag waarop trekvogels wereldwijd in het zonnetje worden gezet. Vanuit Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders worden de hele dag verschillende excursies, lezingen en workshops georganiseerd. Voor beginnende en doorgewinterde vogelaars.


In het voor- en najaar vliegen miljoenen vogels over Nederland naar een warme winterbestemming of broedplek. Nationaal Park Nieuw Land is een belangrijke halte op die zogenaamde Oost Atlantische vogeltrekroute. De ligging van de Oostvaardersplassen én het natte karakter van dit bijzondere wetland maakt het gebied zo uniek en aantrekkelijk voor de trekvogel. De Oostvaardersplassen is in een halve eeuw uitgegroeid tot een gebied met hoge internationale betekenis.

Iedereen met interesse in de natuur en vogels is op deze dag welkom bij ons om tegen gereduceerd tarief mee te gaan op excursie of deel te nemen aan workshops. Zo kunnen bezoekers met de ecokar door de Oostvaardersplassen of mee met een de gouden fotosafari. Ook worden er vier verschillende vogelwandelingen met gids aangeboden. Daarnaast is er een lezing van Mennobart van Eerden over het moeras, een workshop vogelgeluiden herkennen, workshop digiscoping en vogelfotografie. Voor de echte beginner is er een korte workshop vogels herkennen.

Op de Jan van den Bosch uitkijkheuvel staan op 13 mei een gedeelte van de dag leden van Vogel- en Natuurwacht Flevoland om alle bezoekers en voorbijgangers meer te vertellen over de vogels die daar te zien zijn. Rond het terras van Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is een demonstratie taxidermie en verkoop van tweedehands vogelboeken. Voor de jonge vogelaars zijn er in het bezoekerscentrum in Lelystad kinderactiviteiten georganiseerd. Er rijdt tussen 11:00 en 16:00 uur vier keer een pendel door de Oostvaardersplassen om kinderen en hun ouders naar het andere bezoekerscentrum te brengen.

Vanuit het project ‘Almeersepoort Nationaal Park Nieuw Land’ werken Staatsbosbeheer en Stichting Stad & Natuur Almere samen met de gemeente Almere aan programmering, educatie en participatie aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Vanuit deze samenwerking is onder andere de Wereld Trekvogeldag ontstaan.