ALMERE - Nationaal Park Nieuw Land, het nieuwste Nationale Park van Nederland, besteedt op een bijzondere manier aandacht aan Wereld Trekvogeldag. Zaterdag 11 mei worden op die dag wereldwijd trekvogels in de schijnwerpers gezet. Meerdere betrokken organisaties bij Nationaal Park Nieuw Land werken voor het eerst op een unieke manier samen. Er wordt een compleet programma aangeboden; voor volleerd vogelaars of startende spotters maar ook voor dagjesmensen, natuurliefhebbende ouders en kinderen.

Publieksdag
Tijdens Wereld Trekvogeldag, op 11 mei, wordt een publieksdag georganiseerd op meerdere locaties in Nationaal Park Nieuw Land. Bezoekers kunnen in de Oostvaardersplassen op deze dag bijvoorbeeld met een ervaren vogelaar op pad om zo vogels te leren herkennen aan hun geluid en uiterlijk. Tijdens het ‘gouden uur’ kunnen de mooiste plaatjes geschoten worden in het gebied met een jeepsafari. Op de verschillende uitkijkpunten vertellen gidsen meer over de vogels die je daar kunt spotten. CameraNu is aanwezig en geeft uitleg over de ideale verrekijker. Creativiteit wordt aangewakkerd bij de natuur-schilderworkshop. In Buitencentrum Oostvaardersplassen en Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders zijn diverse lezingen. Onder andere Nico de Haan, bekend van radio en tv, verzorgt een lezing en wandeling over trekvogels.

Ook aan de jonge natuurliefhebber is gedacht. Er is een speciaal kinderprogramma met onder andere vogelhuisjes timmeren en speciale ‘Wilde Weetjes’ over trekvogels. Voor de vogelliefhebber die de Lepelaarplassen of de Marker Wadden wil ontdekken, worden er ook bij De Trekvogel verschillende wandelingen en kinderactiviteiten georganiseerd en vertrekt de boot naar de Marker Wadden om daar trekvogels te spotten.

Toevallig is zaterdag 11 mei ook de dag dat Kris Kras Almere Buiten wordt georganiseerd: een gratis fiets event voor iedereen die kennis wilt maken met lokale ondernemers en initiatiefnemers in Almere Buiten. Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders is de optionele halte voor de diehard fietsers. Zij worden beloond met een gratis bidon en een stempel op de stempelkaart.

Educatief programma
Voorafgaand aan Wereld Trekvogeldag volgen studenten van Aeres MBO Almere een educatief programma rondom trekvogels. Samen met Staatsbosbeheer, Stad & Natuur en Het Flevo-landschap is een programma opgesteld bestaande uit onder andere een vogelpracticum, het maken van vogelzoekkaarten, een skypesessie met buitenlandse scholen langs de trekvogelroute en drie veldbezoeken aan de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen. De uiteindelijke uitkomst van het onderzoek naar trekvogels wordt op de Wereld Trekvogeldag zelf gedeeld door middel van presentatieborden in de bezoekerscentra van de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen.

Trekvogels: dé verbindende schakel
Trekvogels zijn dé verbindende schakels tussen natuurgebieden. Zo ook voor de Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen is in een halve eeuw uitgegroeid tot een gebied met hoge internationale betekenis. Het is het gebied waar elk najaar tienduizenden trekvogels komen, op doortrek naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden. En in het voorjaar zijn ze hier, op weg naar hun broedgebieden die veelal in het noorden zijn gelegen. Juist de ligging van de Oostvaardersplassen én het natte karakter van dit bijzondere wetland maken het gebied zo uniek.

Geïnteresseerd in de publieksdag 11 mei? Vroege vogels kunnen vanaf 07:00 uur al met de gids op pad. Wandelingen, ecokarexcursies en jeepsafari’s worden gedurende de dag georganiseerd. Dat geldt ook voor de lezingen in het Auditorium van het Natuurbelevingcentrum, en de informatie van de gidsen op de uitkijkpunten. Deelnemen aan de verschillende kinderactiviteiten kan tussen 12 en 16 uur. Verscheidene activiteiten worden tegen een speciaal tarief aangeboden. Voor de lezingen en kinderactiviteiten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Meer informatie over deze dag vind je op www.oostvaardersplassen.nl en/of https://winkel.stadennatuur.nl/wereld-trekvogeldag.html