ALMERE - De jury van de Floriade Parade heeft deze maand vijf initiatieven gekozen die een financiële kickstart krijgen voor een mooi Almeers project. In totaal kon de jury kiezen uit dertien voorstellen, waarvan 7 deze maand voor het eerst werden beoordeeld. Vorige maand werden al zes initiatieven beloond met een bedrag van tussen de 500 en 1000 euro. De cheques werden uitgereikt op de kamer van wethouder Loes Ypma.

,,Ik vind het vooral heel mooi om te zien dat de initiatieven heel divers zijn. Daar had ik natuurlijk wel op gehoopt, maar dit overtreft ergens wel mijn verwachtingen. Het laat volgens mij zien dat de Floriade echt al leeft in de stad en steeds zichtbaarder wordt”, zo gaf Ypma aan. Zo heeft Taalcentrum Almere een bijdrage voor een mobiele kruidentuin aangevraagd en kunnen leerlingen koken met zelfgekweekte kruiden, als smaakvervanger voor zout. De werkgroep Spanningsveldbos zorgt voor meer biodiversiteit en voor meer fruit in het bos en wordt nu ondersteund in het aanschaf van benodigde materialen. Aeres Hogeschool Almere gaat jongeren opleiden tot stadsimkers en Het Kersenboertje organiseert mede dankzij de Floriade Parade het NK Kersenpitspugen tijdens het Floriade Festival op 15 en 16 juni. Tot slot gaat tijdens hetzelfde festival kunstenaar Jos Bregman op een heel bijzondere manier aan de slag met de Flevo-es. Hij gaat hiphoppen met hout door samples uit een boom te nemen en daar een nieuwe boom van te componeren.

De jury bestaat uit Tineke van den Berg (Stadsboerderij), Reiner Swaen (Energieambassadeurs), Tanya Egberts (5000stappen.nl), Freek Rebel (Staatsbosbeheer) en Loes Ypma (wethouder). Zij kijken maandelijks naar alle ingestuurde ideeën. Uiteraard wordt er gekeken naar de originaliteit, hoeveel het bijdraagt aan heel de stad en de jury ziet het liefst ideeën die gedragen worden door meerdere mensen. Als een idee niet meteen gekozen wordt, schuift het door naar een volgende maand. De jury kijkt maximaal vijf keer opnieuw naar het idee, al dan niet aangepast door de initiatiefnemer. Op die manier maakt iedereen kans op de financiële bijdrage, ook als het toevallig ingediend is in een maand met extra veel mooie initiatieven.

Zelf een goed initiatief voor een groener en gezonder Almere? Vraag dan ook de financiële kickstart van de Floriade Parade aan. Ga naar www.growinggreencities.nl voor de spelregels en het aanmeldformulier. Als je het formulier voor 29 april opstuurt naar growinggreen@almere.nl kijkt de jury er begin mei al naar!