ALMERE - Wist je dat je een nieuwe gaderobe kunt samen stellen met oude kleren? ‘Hoe?’ vraag je je misschien af! Stad & Natuur, Unravelau, SEEFD en de gemeente Almere hebben een mooi educatief programma samengesteld voor het Upcyclecentrum in Almere Haven waar ‘van iets ouds iets nieuws gemaakt wordt’ dagelijkse kost is. Dit online educatief programma is ontwikkeld in het kader van de week van tweedehands textiel (20-27 april).

De textielindustrie is, na de olie-industrie, de meest vervuilende industrie. Voor de productie van een kg katoen is ongeveer 7000 liter water nodig! Met wat lepels gifstof en een intercontinentale reis erbij behoeft het geen uitleg dat de textielindustrie alles behalve milieuvriendelijk is. Daarnaast blijkt uit cijfers dat de kwaliteit van de kleding terugloopt door de opkomst van goedkope retailers. Daarnaast bestaat slechts 5% van de kleding die wordt verkocht voor een klein percentage uit gerecycled textiel. Daarom is de Week van de tweedehands textiel in het leven geroepen waar Unravelau, SEEFD, Stad & Natuur en de gemeente Almere vanuit het Upcyclecentrum een positieve bijdrage aan willen leveren door middel van digitaal lesmateriaal voor primair en voortgezet onderwijs.

Vanaf maandag 20 april komt er elke ochtend om 10 uur een nieuw filmpje van maximaal 15 minuten online op de verschillende social media pagina’s van de betrokken partijen, op de Youtubepagina van Stad & Natuur en op de website van Stad & Natuur. De eerste dag kan je een haarband of beanie maken. Op de tweede dag pak je een oud shirt die je nieuw leven inblaast door er je eigen grafisch ontwerp op te stempelen. Voor de catwalk heb je ook een broek nodig, pak een oude broek uit de kast en pimp deze helemaal naar jouw unieke smaak. Op de vierde dag leer je hoe je een tas kunt knopen. Nu ben je helemaal klaar en hebben Laura van Unravelau en Naomi van SEEFD je alle handvatten gegeven voor een prachtige outfit, helemaal geupcycled en duurzaam!

Maak je stijl compleet met een prachtig kapsel, misschien wat make-up of stoere schoenen en laat je filmen terwijl jij thuis of in de tuin over de catwalk loopt. Stuur je filmpje in naar info@stadennatuur.nl voor zondag 26 april 11.00 uur en doe mee aan onze digitale modeshow!

Dus, zet 20 t/m 26 april in je agenda en spit je kast vast door opzoek naar oude kleding! Daarnaast is het handig om garen, naalden, een schaar en alles wat je nog meer kan vinden alvast te verzamelen. Maak je klaar om een echte modeontwerper te worden! Deze lessenreeks is ontworpen voor basisschoolleerlingen, maar leuk voor iedereen om mee te doen!

De filmpjes komen ma 20 april t/m do 23 april om 10 uur online op de volgende kanalen:Stad & Natuur: Facebook, Instagram, website en Youtubekanaal.

Unravelau: Facebook en Instagram
SEEFD: Facebook en Instagram

Het eindresultaat wordt ook gedeeld op alle kanalen en ook de gemeente Almere doet dit via Facebook en Instagram!