ALMERE - Het weekend van 11 en 12 juni is de Esplanade in Almere Centrum dé place to be voor liefhebbers van urban sports. Centraal staan sporten en activiteiten waarbij het draait om vrijheid, grenzen verleggen en het creëren van een eigen stijl. Er zijn wedstrijden en clinics in diverse disciplines als streetsoccer, skaten, basketball en meer. Daarnaast zijn er workshops en demonstraties in graffiti en spoken word en een sneaker market om ook de cultuur die bij urban sports hoort te ontdekken. Er is ook live muziek en voor de kleine urban sporters een zeepkistrace.

Streetsoccer


Echt voetbaltalent laat op straat zijn skills zien. Issy 'Hitman' Hamdaoui weet er alles van. Hij is als bedenker van de akka 3000 en lid van het Ronaldinho Globe Street Team een echte straatvoetbalspecialist. Tijdens de Urban City Games begeleidt hij voetballiefhebbers en hun vrienden en vriendinnen om bazen van de straat te worden. Wie liever aan zijn pannaskills werkt kan zich uitleven in de pannakooien waar een pannaspecialist van de Streetkings hen de vetste moves leert.

3x3 basketball


Op 12 juni beleeft Almere Centrum een bijzondere primeur. Voor het eerst zal er een 3x3 basketball toernooi worden georganiseerd. Voor de Ally Trap op het Forum organiseert 284 Basketball op 12 juni een toernooi waar iedereen zich met hun team voor kan aanmelden.

Archery tag


Deze bijzondere vorm van boogschieten is een soort mix tussen trefbal en paintball. Het wordt gespeeld met een pijl en boog en een adrenalinerush is gegarandeerd. Op zowel zaterdag als zondag zijn er verschillende clinics en workshops waarbij iedereen welkom is.

Skate Off en skate workshops


Voor alles wat te maken heeft met skateboarden, steppen, inline en meer, is het skatecircuit een absoluut walhalla. Hier worden op zaterdag trainingen, workshops en clinics gegeven door ervaren beoefenaars. Wie al behendig is en het aandurft om het op te nemen tegen anderen, kan op zondag meedoen aan verschillende wedstrijden. Op beide dagen is het oefenparcours geopend om te trainen.

Jumpen op de airfloor


Wie altijd al een salto, backflip of barani wilde leren krijgt nu de kans. Op de Esplanade komt een enorm luchtkussen, een zogenaamde airfloor, waar de jumpmasters van Jumping Jack klaarstaan om iedereen de tofste jumps en tricks te leren. Je kunt de hoogte in, maar ook gaan voor een coole koprol of radslag. Aanmelden is niet nodig en de airfloor is beide dagen geopend.

Spoken Word workshop 'Woord!'


De kunstvorm spoken word is overgewaaid uit Amerika maar wint ook hier aan populariteit. Het is een dichtvorm die lijkt op rap, maar dan, meestal, zonder muziek. Voor de tentoonstelling 'Shapeshifters', ontwikkelde Kunstlinie de workshop 'Woord!' waarvan speciaal voor de Urban City games een speciale editie zal plaatsvinden. Onder begeleiding van een spoken word artiest leren deelnemers om zelf een spoken word tekst te schrijven en op te voeren.

Graffiti workshop


Dé urban kunstvorm is natuurlijk graffiti. Op zaterdag kan iedereen tijdens de open wall workshop bijdragen aan een enorme gezamenlijke piece op een tijdelijke muur. Graffiti-artiest Jimmy Miller begeleidt de workshop en leert deelnemers de meest uiteenlopende technieken, can control en meer.

Beachvolleyball


Bij urban denk je niet meteen aan strand. Maar nu Almere ook een eigen stadsstrand heeft, kan deze discipline niet ontbreken op de Urban City Games. Trainers van Houthakkers beachvolleybal geven verschillende workshops waardoor iedereen straks op het strand indruk kan maken. Er worden ook wedstrijden gespeeld

CTM Sneaker Market


Tegelijk met de Urban City Games wordt ook op de Esplanade de tweede CTM Market georganiseerd. Deze markt is een favoriet bij fans van de skateboard- en sneakercultuur. Ze kunnen zich hier laten inspireren door lokale sneakerheads, verschillende kledinglabels en skateboardmerken. Ieder heeft zijn eigen unieke producten en verhaal. Er is ook een vintage markt en mensen kunnen ook hun oude sneakers of skategear meenemen voor een upgrade of een tweede leven. De CTM Market vindt plaats tussen 12.00 en 18.00 uur.

Muziek


Op beide dagen staan er verschillende DJ's en acts op het programma om de games muzikaal te omlijsten. Zij brengen korte sets met de meest uiteenlopende beats van soul, funk, trance tot deephouse. Op zaterdag zijn dat achtereenvolgend Leyroy Elshot, Menny Moore en Fernando – Crowgang. Zondag is het de beurt aan Mits, Beastboys Records, Sterre Nacca, Bram & Bio + Isaï Elia, Third Party en Damy.

Zeepkistenrace


Op de Esplanade verschijnt een prachtig raceparcours waar kinderen het tegen elkaar kunnen opnemen in hun eigen zeepkistracewagen. Er is een echte startheuvel en het parcours kent meerdere spannende uitdagingen waaronder een steile route naar de finish. Geen zorgen ouders! Aan de veiligheid is ook gedacht met stevige hooibalen.

Een overzicht van de activiteiten is te vinden op almerecentrum.nl/ucg