ALMERE - Vraag jij je af wat de neushoorn en het korstmos te maken hebben met het IJmeer? Op 1 oktober organiseert StrandLAB Almere WaterTalks IJmeer. Een vervolg op WaterWalks IJmeer: de wandeltweedaagse die op 4 en 5 juni plaatsvond in samenwerking met collectief LUDWIG. Op 1 oktober stellen we het water weer centraal. We nodigen geïnteresseerden uit om mee te doen en te praten en hun blik op de 'staat van het IJmeer' te delen. Het programma bestaat uit wandelexpedities op het Almeerderstrand en een gesprek met bijzondere watergasten bij Theater Vis à Vis.

Over WaterWalks IJmeer

WaterWalks IJmeer werd geïnitieerd in samenwerking met collectief LUDWIG. Iedereen kon op 4 en 5 juni meewandelen en gegevens verzamelen over het IJmeer in de door LUDWIG ontwikkelde WaterWalks-app, wandelcolleges volgen bij verschillende waterexperts en wegdwalen tijdens culturele activiteiten langs het IJmeer. WaterWalks werd voor het tweede jaar op rij georganiseerd.

PROGRAMMA 1 OKTOBER

Het programma op 1 oktober bestaat uit verschillende activiteiten die buiten en binnen plaatsvinden.

Een Zoute sessie met kunstcollectief De Onkruidenier

Van 14.00 tot 15.00 uur
Start: Atelier StrandLAB
In juli is De Onkruidenier gestart met een kunstresidentie bij StrandLAB, die voortvloeit uit een samenwerking met Oerol. Het collectief daagt je uit om te leren van planten en dieren waardoor je je sneller aan kunt passen aan een zoute omgeving. Samen met hen ga je op pad langs het IJmeer en ontdek je verhalen over de weerbarstige band tussen zoet en zout in landschap en lichaam.

Luisterwandeling Weer&Wind met Avanti Almere
Van 14.00 tot 15.00 uur
Start: Atelier StrandLAB
Avanti Almere is door StrandLAB uitgenodigd om als programmamaker vanuit haar expertise een programma te maken. Avanti realiseerde onder meer een aantal podcastafleveringen waarbij burgemeester Franc Weerwind in gesprek gaat met verschillende Almeerders over hun band met het IJmeer. Een van hen is zwemlegende Enith Brigitha. Op 1 oktober kun je samen met hen wandelen en luisteren langs het IJmeer.

Gesprek met watergasten
Van 15.30 tot 17.00 uur
Locatie: Theater Vis à Vis
Samen met collectief LUDWIG blikken we terug op 4 en 5 juni. En met bijzondere watergasten – waaronder Enith Brigitha, waterexpert Maarten Ouboter van Waternet, Robin Vroom van het Voedselmuseum 'n Wilde Keuze, Almeerse modeontwerper Kasper Jongejan, beeldend kunstenaar Ninette Koning, buurtbewoners Su Bray, Marije Leek en Juultje Joosten – stellen we het thema 'water' centraal. We gaan in gesprek over het IJmeer als lichaam en het IJmeer als communityverbinder. Cultuurjournalist Tracy Metz leidt dit gesprek. Om 17.00 uur sluiten we af met spoken word van dichter Sandy Bosmans en een borrel.

Praktisch

De toegang voor dit programma is gratis, maar vanwege corona zijn de plekken beperkt en is reserveren verplicht. Dit kan via de website. Daarnaast dienen bezoekers bij binnenkomst, in combinatie met een identiteitsbewijs, als bezoeker een coronabewijs te tonen voor toegang. Dit mag een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag zijn via Testen voor Toegang. Je kunt deze bewijzen tonen via een QR-code op je telefoon of een geprint bewijs.

Dit programma vindt plaats met steun van Cultuurfonds Almere.