LELYSTAD - `Wat een rust, wat een ruimte en wat een prachtige wolkenluchten!` Het is slechts één van de enthousiaste reacties die de excursieleiders van Natuurmonumenten vorige winter mochten ontvangen. Er werd toen voor het eerst in winter naar Marker Wadden gevaren en met succes. Ook dit jaar vaart de veerdienst in de winter en het winterprogramma is verder uitgebreid. Tijdens unieke, extra lange wandelexcursies lopen bezoekers onder andere over paden en stranden die in het broedseizoen zijn afgesloten. Een mooie kans om de uithoeken van het haveneiland te verkennen in een prachtig jaargetijde.Winterexcursies

De winter op Marker Wadden is bijzonder. De elementen hebben vrij spel, de mooie Hollandse luchten zijn elke dag anders en wie goed oplet valt op dat er ondanks de kou veel vogels verblijven. De lange winterexcursies worden meestal georganiseerd op maandag en vrijdag. Voor kou hoeft men niet te vrezen, want vooraf wordt een kop koffie, thee of warme chocomel geserveerd, daarna wordt er 2,5 uur stevig gewandeld en na afloop staat er erwtensoep (tomatensoep voor de vegetariërs) op het menu.


Het programma is divers. Er gaan excursies naar het normaal gesproken niet toegankelijke Zuidstrand, naar stukken die in het broedseizoen zijn afgesloten zoals het Noordstrand en enkele vlonderpaden en er zijn speciale vogelexcursies. Daarnaast staan er bingo-excursies voor de kinderen op de agenda en een excursie met korte wandeling gevolgd door een lezing speciaal voor senioren, mensen die slecht ter been zijn of aan een rolstoel gebonden zijn. De prijs voor de excursies is inclusief overtocht vanuit Lelystad, de wandeling met gids en het genoemde horeca arrangement. Tenslotte worden ook de reguliere excursies van 1,5 uur in de winter aangeboden. Deze excursies zijn zonder horeca-arrangement.


Geen excursie, maar wel naar Marker Wadden?

Dat kan natuurlijk ook. De veerdienst vaart op maandag en vrijdag, de hele winter door. De unieke winterexcursies van 2,5 uur, de reguliere excursies van 1,5 uur en de losse veerdiensttickets boek je via de website van Natuurmonumenten.


Winterexcursies: https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?locatie=N_383&page=1

Reguliere veerdiensttickets: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/marker-wadden/varen/boot-naar-marker-wadden