ALMERE - Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere wordt uitgebreid. Het bestaande gebouw krijgt een andere indeling, het restaurant wordt groter en er komt een nieuw gedeelte met groepsruimten, leslokalen en een werkplaats. Met de onthulling van een bouwbord gaven bestuurders van provincie Flevoland, gemeente Almere, Staatsbosbeheer en Stad & Natuur vrijdag 3 november het startschot voor de werkzaamheden.

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders ligt aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Het gebied is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en trekt steeds meer natuurliefhebbers. Daarom wordt het Natuurbelevingcentrum de komende maanden uitgebreid.

Wethouder Maaike Veeningen (Almere): “Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is echt één van de iconen van onze stad. Voor onze inwoners is dit prachtige, ruige natuurgebied van belang. Ze komen hier graag om de stad even achter zich te laten en te genieten van de natuur. Met de uitbreiding van het centrum willen we de beleving van de natuur versterken en willen we het gebied beter bereikbaar en toegankelijk maken, zodat iedereen kan genieten van de mooie natuur die onze provincie te bieden heeft.“

Ook gedeputeerde Harold Hofstra is blij met de uitbreiding van het Natuurbelevingcentrum:
"Nationaal Park Nieuw Land is een toeristische parel in Flevoland, om de natuur te beschermen ontvangen we de bezoekers graag in ‘poortgebieden’. Daar bieden we ze informatie, delen we kennis over de natuur en starten we excursies en routes. Met de ruimte en faciliteiten die het vernieuwde Natuurbelevingcentrum biedt, kunnen we toekomstige bezoekers van het park hartelijk blijven ontvangen in de Almeersepoort."

Eten met uitzicht

Het huidige gebouw blijft bestaan, maar wordt iets anders ingedeeld. Beneden komt een ontvangstruimte met infopunt, winkel en expositie. Het restaurant wordt vergroot. Bezoekers kunnen er straks genieten van lokale lekkernijen of een complete maaltijd met uitzicht op de Oostvaardersplassen. Op de verdieping komen kantoren voor de medewerkers. Het Auditorium en de vergaderkamer blijven gehandhaafd.

Nieuwbouw

Aan het bestaande gebouw wordt een nieuwe vleugel gebouwd. Daar komen naast een uitbreiding van het restaurant, twee groepsruimten voor educatieve programma’s, groepssessies en vergaderingen. Ook komt er een werkplaats voor Staatsbosbeheer. Vlak bij het Natuurbelevingcentrum komt een stalling voor elektrische excursievoertuigen.
Planning De uitbreiding moet in het derde kwartaal van 2024 klaar zijn. Tijdens de bouwwerkzaamheden kan er wat overlast zijn. De voortgang van de bouw is te volgen op ovpalmere.nl/uitbreidingnbc.