ALMERE - Vanaf deze maand probeert tv-kok Sharon de Miranda een maand zonder dierlijke producten uit. Ze doet mee aan de ProVeg Veggie Challenge. Dit is een uitdaging van de non-profit organisatie ProVeg. De deelnemer bepaalt zelf hoeveel hij of zij wil minderen met vlees en krijgt daarbij gratis begeleiding. De bourgonische tv-kok daagt deze maand zoveel mogelijk andere bekende en onbekende Nederlanders uit om vanaf 1 maart ook de uitdaging aan te gaan.

Vegan voor mijn kinderen
"Ik wil alles voor mijn kinderen doen zodat ze gezond en gelukkig zijn", vertelt tv-kok Sharon de Miranda naar aanleiding van haar deelname aan de Veggie Challenge. "Negen jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Vanaf dat moment werd ik bewuster van het leven. Ik wilde mijn eetstijl en levensstijl drastisch veranderen. Ik woog toen 130 kilo en ben opgegroeid met het eten van veel vlees, vis en zuivelproducten zowel bij het ontbijt, lunch, avondeten als tussendoortjes. Eten hoort bij mij. Tegelijk vind ik mijzelf als moeder een voorbeeld voor mijn kinderen. Dus ik wil bewuster eten, voor mijn eigen gezondheid en voor hun toekomst. Toen ik over de Veggie Challenge hoorde, dacht ik: "Dit is wat ik nodig heb om knopen door te hakken!" Ik ontdek nu volop waar mijn eten vandaan komt en wat er echt in zit. Het is me nu al duidelijk dat ik nooit nog een ei wil eten! Mijn gezin doet ook mee aan deze vegan maand."

90 influencers uit 7 landen starten op 1 maart

Sharon de Miranda is niet de enige die de uitdaging aangaat. Op 1 maart zullen 90 influencers uit 7 landen starten met de Veggie Challenge minder vlees gaan eten. Dat werkt aanstekelijk, want de Veggie Challenge deelnemersteller staat nu al op 170.000 deelnemers. Ook een aantal bekende Nederlanders, zoals Anita Witzier, presentatrice Milouska Meulens en zangeres Teske de Schepper plaatsten zich al achter het initiatief. Eerder spraken o.a. Ronald Giphart, René Pluijm, Giel Beelen en Eva Koreman hun steun uit voor de campagne. In november 2019 kende het aantal Veggie Challenge inschrijvingen bovendien een piek naar aanleiding van een item over slachthuizen in Zondag met Lubach.

Maart wordt vegan maand
Stichting ProVeg Nederland verleidt sinds 2011 Nederlanders om voor 30 dagen meer plantaardige en minder dierlijke producten te eten. Sinds dit jaar is het gratis coachingsprogramma van Nederlandse roots ook beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans en Pools. "Veel mensen willen wel minderen met vlees, maar weten niet waar te beginnen," vertelt ProVeg directeur en Veggie Challenge oprichter Veerle Vrindts. "De maand maart wordt in Nederland, maar nu ook wereldwijd, het moment om een nieuwe start te maken."

Niet toevallig vindt op 1 maart ook VeggieWorld, Europa's oudste en langstlopende vegan beurs plaats in Utrecht én valt de VeggieChallenge samen met de Nationale Week Zonder Vlees. "Het momentum is er," zegt Veerle Vrindts, " ProVeg ziet haar rol in het daadwerkelijk helpen om eetgewoontes op lange termijn te veranderen. Maar dat kan niet zonder een verandering in voedselbeleid en een groter en beter aanbod in de horeca en supermarkten. Daar zet onze stichting zich ook voor in."

Zelf meedoen
Mensen die geïnspireerd zijn om mee te doen met de Veggie Challenge vanaf 1 maart kunnen zich inschrijven via http://www.veggiechallenge2020.nl
Ook heeft Sharon haar eigen Veggie Challenge inschrijfpagina: https://proveg.com/nl/veggie-challenge-2020/sharon-de-miranda/