ALMERE - Schrijver Tom Lanoye en regisseur Olivier Diepenhorst maken een nieuwe bewerking van MacBeth, een van de meest beruchte tragedies van Shakespeare. Lady+Lord MacBeth gaat in première op 9 maart 2024 in Kunstlinie Almere. Daarna is de voorstelling te zien tot en met 14 april tijdens een landelijke theatertournee.

Lady+Lord MacBeth is de tweede samenwerking van Tom Lanoye en Olivier Diepenhorst. In 2022 regisseerde Diepenhorst bij Theatergroep Suburbia de voorstelling Mamma Medea; een bewerking van de Griekse klassieker die Lanoye al veel eerder schreef. Nu werken ze voor het eerst samen aan een nieuwe bewerking van MacBeth.

Shakespeare bewerker


Tom Lanoye heeft al meerdere Shakespeare bewerkingen op zijn naam staan. Ten Oorlog is de legendarische marathonvoorstelling geïnspireerd op de koningsdrama's van Shakespeare, The War of the Roses (samen met Luk Perceval, 1997). Daarna volgden Hamlet versus Hamlet (Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam, 2014), Koningin Lear (Toneelgroep Amsterdam, 2015) en De störm, een bewerking in Antwerpse vijfvoetige jamben (Tutti Fratelli, Antwerpen, 2022).

"Ik wil nu een Shakespeare bewerking maken over mensen die qua leeftijd in het midden zitten," aldus Lanoye. "Veertigers, zoals Lady en Lord MacBeth. Beiden zijn nog jong, maar voelen de ouderdom al wel. Ze kijken terug op wat ze bereikt hebben en zijn zich ervan bewust dat als ze meer willen in hun leven, ze nú een grote stap voorwaarts moeten zetten."

Drijvende rol voor Lady MacBeth

Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat 'de Schotse tragedie' van Shakespeare bekend. Daar voegen Lanoye en Diepenhorst onverwachte elementen aan toe waaronder een centrale, drijvende rol aan Lady MacBeth. In hun jeugd hebben Lady en Lord MacBeth elkaar onvoorwaardelijk trouw gezworen. Hun leven wordt nu echter overschaduwd door een grote tragedie: zij blijven kinderloos.

Terwijl Lord MacBeth zijn onbehagen van zich afvecht op het slagveld, zint Lady MacBeth op een manier om het gapende gat in hun bestaan te vullen. Ze bezweert haar man dat hij recht heeft op méér. En zijzelf ook. De waarzeggers die zij raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd — of is zijzelf de eigenlijke bedenkster?

Lady en Lord MacBeth hebben als enige recht op de troon. De zwakke koning Duncan moet uit de weg. En ook hun vrienden Lady en Lord Banquo moeten verdwijnen. Zodat de MacBeths zelf Banquo's zoontje kunnen opvoeden tot kroonprins. Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf. Lady+Lord MacBeth is een meeslepende bewerking van MacBeth, een voorstelling over bodemloze liefde en blinde ambities. En over de pijn - het gemis van wat nooit heeft mogen zijn.

Het koningskoppel wordt gespeeld door Joy Wielkens (tv-serie Dertigers) en Alwin Pulinckx (ex-ITA). De overige rollen worden gespeeld door Matthijs IJgosse (Toneelgroep Oostpool, NNT, Toneelschuur Producties), Yara Alink (Hummelinck&Stuurman, Orkater) en Aus Greidanus jr. (ex-ITA).

Lady+Lord MacBeth is te zien tijdens de landelijke theatertournee van 1 maart t/m 14 april 2024. Première 9 maart in Kunstlinie Almere. Bekijk de volledige speellijst via www.suburbia.nl.