FLEVOLAND - Livecrowd, Sweco, Tripservice en Vialis, de overgebleven deelnemers aan de innovatiecompetitie Smart Mobility, hebben in april 2022 hun ontwikkelde prototypes mogen testen bij Walibi Holland. De testen waren vooral gericht op het goed werkend krijgen van de techniek. Met dank aan Walibi Holland konden de testen succesvol worden uitgevoerd. Aan de hand van de verkregen testresultaten en leerervaringen kunnen de deelnemers de prototypes verder verfijnen. Een onafhankelijke commissie gaat deze vervolgens in juni beoordelen. Uiteindelijk gaan twee deelnemers door naar de derde en laatste fase van de competitie. In deze fase ontwikkelen de deelnemers hun concept tot een volwaardig systeem en gaan die uitgebreid in de praktijk testen.


Duurzame oplossingen voor de toekomst

Tijdens de innovatiecompetitie gaan ondernemers op zoek naar bruikbare en duurzame oplossingen voor onder meer de evenementenbranche ter verbetering van de mobiliteit in de provincie Flevoland. De provincie Flevoland hoopt op deze manier niet alleen de bereikbaarheid voor evenementenbezoekers te verbeteren, maar ook op zo weinig mogelijk hinder voor lokaal bestemmingsverkeer met zo min mogelijk impact op de leefbaarheid en het milieu.

Doel van de prototypes

De ontwikkelde prototypes van de deelnemers zijn enerzijds gericht om tijdens een evenement via slimme meetsystemen inzicht te krijgen in onder meer de actuele verkeersstromen en waar nodig daarop maatregelen te kunnen treffen die bijvoorbeeld inspelen op het beïnvloeden van mobiliteitsgedrag van mensen. Anderzijds zijn de systemen gericht op de communicatie met bezoekers om via diverse social media kanalen persoonlijke suggesties te geven voor de optimale routes naar het evenemententerrein, alternatieve vervoersmogelijkheden en de beleving van bezoekers positief te beïnvloeden.

Samenwerking Provincie Flevoland en RVO

De innovatiecompetitie Smart Mobility is opgezet in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO. RVO en Provincie Flevoland dragen elk 50% van de financiering van de competitie. Met de innovatiecompetities daagt de overheid (RVO) ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve producten en diensten. De best beoordeelde voorstellen worden gehonoreerd met een opdracht.

Fasen

De competitie Smart Mobility bestaat uit 3 fasen. In fase 1 kregen ondernemers een opdracht voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. De vier beste projecten kregen in fase 2 een opdracht voor verder onderzoek en ontwikkeling tot een werkend prototype. In fase 3, die gepland is van juni tot en met december dit jaar, gaan de ontwikkelde prototypes onder praktijkomstandigheden worden getest. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de plannen van aanpak voor de projecten telkens voorafgaand aan elke fase.

Meer informatie

Meer informatie over de innovatiecompetitie en de projecten in deze fase is te vinden op de website van RVO.