ALMERE - Het was druk dit weekend op de tweede editie van het Floriade Festival in Almere Centrum. Belangstellenden naar de ontwikkelingen op het toekomstige Floriadeterrein werden het hele weekend per boot naar het terrein vervoerd. Gidsen gaven aan boord voorlichting over de expo. Ook konden bezoekers uitstappen om de laatste ontwikkelingen met eigen ogen te zien. In diverse kooktheaters in Almere Centrum werd gekookt met lokale producten, er was een streekmarkt met regionale producten en een fietstocht langs de groenste plekken in Almere.

De nieuwste trends op het gebied van elektrificatie en mobiliteitsoplossingen werden getoond en bezoekers konden zien hoe van afval weer grondstoffen worden gemaakt. Ook was er een modeshow van hergebruikte kleding en een SWOP kledingruil. In de Floriadekas lieten ondernemers in het klein zien wat hun bijdrage aan de Expo in 2022 is. Daarnaast was er informatie over het ontstaan van de nieuwe duurzame stadswijk op het Floriadeterrein.

NK Kersenpit spugen
Het Kersenboertje uit Almere Buiten organiseerde samen met de ondernemersvereniging van Almere Centrum het eerste NK Kersenpit Spugen. Winnaar bij de volwassenen was Leandro Szioli Bastia met een afstand van 13,42 meter. Daarmee sneuvelde ook het Flevolands record, dat sinds vorig jaar op naam stond van Ron Stassen met 13 meter. Bij de kids tot 12 jaar won de elfjarige Yair Amar met 11,05 meter.

Fotowedstrijd
Ook bij de Floriade Fotowedstrijd waren prijzen te winnen. Zo won Robin van der Land de vakjuryprijs bij de jeugd en Maddy van der Pas-van Lith de vakjuryprijs voor volwassenen. Justin Peeters won de publieksprijs voor jongeren en Jeffrey de Kwant de publieksprijs voor volwassenen. Niet alleen wonnen zij een professionele camera, ook zullen hun foto´s tijdens de Floriade Expo aan de te verwachten 2 miljoen bezoekers worden getoond.

Floriade 2022
Het Floriade Festival was een voorproefje van wat er in 2022 op de Floriade te zien zal zijn. De expo in 2022 staat in het teken van de Groene Stad van de Toekomst. Tijdens het Floriade Festival konden bezoekers alvast inspiratie opdoen over hoe ze zelf groener kunnen leven. Er stonden verschillende workshops, lezingen, markten en andere activiteiten in de thema's Groen, Voeding, Mobiliteit, Energie en Gezondheid op het programma.