ALMERE - Afgelopen vrijdag zijn de eerste Strandwachters onthuld op het Almeerderstrand. Strandwachters zijn zit- en ligobjecten die een route vormen door woonwijk DUIN, over het Almeerderstrand, over de dijk en langs Marina Muiderzand naar het catamaranstrand. De Strandwachters vertellen met een QR-code ieder hun eigen verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de Flevopolder en vormen minitribunes voor het culturele programma van StrandLAB Almere. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon opklimmen en heerlijk over het water uitkijken.

De eerste drie Strandwachters werden onthuld door heemraad Jo Caris van Waterschap Zuiderzeeland. De onthulling werd omlijst met voorstellingen van Suburbia in de Buurt en een picknick georganiseerd door DUIN-bewoners.

Acteurs van de voorstelling van Suburbia in de Buurt pauzeren op een Strandwachter. Fotograaf Inge Persoon

Gebundelde krachten
De Strandwachters zijn een samenwerking tussen Marina Muiderzand en StrandLAB Almere. Zij bundelen de krachten om het gebied voor fietsers en strandgangers aantrekkelijker te maken. De verhalen bij de Strandwachters gaan over nieuw land ontstaan op de zeebodem en zijn geschreven door de in Almere geboren en getogen ontwerper Lieke Frielink. De objecten zijn ontworpen door architect Arjen van Vulpen van Studioworks Design en gebouwd met gebruikte steigerhouten delen van Marina Muiderzand. Het project Strandwachters is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Dijk & waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland en met een subsidie van de provincie Flevoland. In het najaar van 2019 is de opening van de gehele route met Strandwachters over een traject van drie kilometer lengte.

Zomervakantie
De Strandwachters vormen komende zomervakantie het podium van het culturele programma van StrandLAB Almere. Iedere dinsdagmiddag in de zomervakantie kan jong en oud van 13.30 – 16.00 uur meedoen met diverse workshops van CitySenses, Almere meet water en KLEURinCULTUUR. Iedere tweede en laatste zaterdag van juli en augustus ben je welkom bij de StrandLAB-gebiedswandeling met stadsgids Marie-Josée en er zijn regelmatig theaterworkshops van De Speelwildernis. Kijk voor alle activiteiten en aanmelding op www.strandlab-almere.nl.

Over StrandLAB Almere
StrandLAB Almere maakt culturele en recreatieve initiatieven op en rond het Almeerderstrand mogelijk en versterkt daarmee de culturele uitstraling van Almere. Dit is belangrijk, omdat het aantal inwoners en arbeidsplaatsen in Almere de komende jaren flink groeit. De gemeente Almere, de provincie Flevoland, de Metropoolregio Amsterdam en het Rijk hebben in Almere 2.0, een programma met afspraken over de toekomst van Almere, vastgelegd dat bij deze groei een aantrekkelijk aanbod aan kunst, cultuur en recreatie hoort. Samen met de activiteiten in andere stadsdelen versterkt StrandLAB de stad Almere als aantrekkelijke woon- en werkplaats. www.strandlab-almere.nl

Over Marina Muiderzand
Marina Muiderzand is een duurzame full service jachthaven gelegen tegen de duinen van Almere op een halfuur rijden van Amsterdam. Zowel het IJmeer, het Markermeer als het IJsselmeer zijn goed bereikbare wateren vanaf deze jachthaven. De Marina beschikt over 950 ligplaatsen, een 50 tons botenlift, horeca en watersportbenodigdheden, een winterstalling en een groot catamaranstrand. De locatie wordt versterkt door Strandbad Duin: een heerlijke plek aan het water voor een dagje spelen in de zon. www.marinamuiderzand.nl