ALMERE – Op zondag 25 juni staat Almere Centrum in het teken van de Urban Sports Games. Na het succes van vorig jaar kunnen liefhebbers van sporten als panna, skaten, BMX flatline, zeepkistracen, 3x3 basketballen en meer zich een dag lang tegen en met elkaar uitleven. Centraal staan sporten die hun oorsprong vinden in de straatcultuur. Naast de sportieve prestaties draait het ook om vrijheid, het verleggen van grenzen en het creëren van een eigen stijl. Er zijn activiteiten voor zowel beginners als gevorderden in alle leeftijden. Deelname aan alle activiteiten is gratis.

Panna knock out
Net als vorig jaar kunnen Panna-koningen en koninginnen ook dit jaar weer hun skills laten zien in de Panna-kooi. Wie een kans wil maken mee te doen aan het NK Panna Knock Out later dit jaar, kan meedoen met de voorrondes 1-tegen-1 en zich proberen te kwalificeren in hun leeftijdscategorie. Wereldkampioen groundmoves Nasser el Jackson, ambassadeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur, komt zijn pannaskills demonstreren. Om 13:00 uur opent Nasser samen met danser en producer Luciano Hiwat het toernooi met een openingssho. Er zijn ook freestyle football workshops en demonstraties met Streetskills en een panna toernooi 2x2 met Welzijnsorganisatie De Schoor. Aanmelden kan ter plekke.

Zeepkistenrace
Ook dit jaar weer kunnen kinderen het tegen elkaar opnemen in hun eigen zeepkistracewagen op het raceparcours op de Esplanade. Met een echte startheuvel en meerdere spannende uitdagingen en obstakels is sensatie gegarandeerd. Uiteraard is er gedacht aan de veiligheid van de jonge zeepkistracertjes en is het parcours afgezet met stevige hooibalen. In de middag is er een tijdrit voor volwassenen. Aanmelding voor de zeepkistenrace is verplicht. Mensen kunnen zich aanmelden via www.almerecentrum.nl/urbansportsgames.

3x3 basketball
Net als vorig jaar wordt er voor de Ally Trap op het Forum een 3x3 basketball toernooi georganiseerd in samenwerking met de Almeerse basketbalvereniging 24/8 basketball. Anders dan bij traditioneel Basketbal wordt er gespeeld met twee teams van 3 personen op een half veld met één basket. De spelregels zijn ook anders waarbij het vooral om snelheid waardoor het een dynamisch en spectaculair spel is. Iedereen kan zich met een team aanmelden via www.almerecentrum.nl/urbansportsgames.

Skate en Step
Zowel beginners als pro's in skateboarden, steppen, inline en meer komen aan hun trekken. De lokale skatevereniging SKEET geeft workshops voor beginners onder begeleiding van ervaren beoefenaars. Gevorderden die het aandurven kunnen meedoen aan wedstrijden op een echt parcours waar ook demonstraties en clinics gegeven worden door skaters van Kamp Seedorf. Aanmelden kan ter plekke.

BMX-flatline
Nieuw dit jaar is het onderdeel BMX-flatline. Daarbij worden er trucjes en sprongen uitgevoerd met BMX fietsen. Het Act BMX team geeft demonstraties en biedt zowel beginners als gevorderden de mogelijkheid zelf een parcours met obstakels te fietsen. Dat kan met eigen BMX fietsen en beschermers die van huis worden meegenomen of met materialen die kunnen worden geleend. Aanmelden kan ter plekke.

Freerunning airfloor
Altijd al een salto, backflip of barani willlen doen? Op de Esplanade staat ook dit jaar weer een enorm luchtkussen, een zogenaamde airfloor, waar de jumpmasters van Jumping Jack klaar staan om iedereen de tofste jumps en tricks te leren. Aanmelden is niet nodig.

Suppen
Op zaterdag 24 juni wordt op het Weerwater het NK Suppen georganiseerd. Iedereen die hierna geïnspireerd is dit zelf te leren kan tijdens de Urban Sports Games een workshop suppen volgen. De Almeerse sportorganisatie Talent In Opleiding (TIO) geeft hiervoor clinics en workshops aan iedereen die deze populaire watersport onder de knie wil krijgen.

Beachvolleyball
Op het strand van de Esplanade is de nieuwe beachvolleybalvereniging De Houthakkers aanwezig met beachvolleybal clinics. Iedereen die tips wil, beter wil worden of gewoon een potje wil beachvolleyballen met blote voeten in het zand kan meedoen. Aanmelden kan ter plekke.

Een compleet overzicht van de activiteiten is te vinden op www.almerecentrum.nl/urbansportsgames.