FLEVOLAND - Graan is een belangrijk voedsel voor de mens. Het is een gewas dat goed groeit in verschillende delen van Nederland. In de jongste provincie van Nederland, Flevoland, worden ook verschillende granen verbouwd. Graan is van vitaal belang in de voedselzekerheid.

Maar wat niet veel mensen weten is dat het graan uit Flevoland vrijwel niet voor menselijke consumptie wordt gebruikt, maar voor dierlijke consumptie wordt geteeld.

Graan is een van de belangrijkste voedselgewassen wereldwijd. Bekende voorbeelden van granen zijn tarwe, spelt, mais, gerst en rijst. Onze afhankelijkheid van graan is niet te onderschatten. Van alle calorieën die mensen eten komt ruim tweederde uit graan. Veel van het graan dat in Flevoland wordt geteeld is bestemd voor veevoer. Een groeiende groep boeren, graanverwerkers en bakkers laten zien dat ook Flevolands graan kan worden geteelt en verwerkt voor menselijke consumptie en dat het een mooi culinair product is van eigen bodem.

Daar willen Robin Vroom (Stichting ‘n Wilde Keuze) en Eva Flantua (Flevour, de smaak van Flevoland) een handje bij helpen. Daarom ontwikkelden zij
Seizoenstaferelen: GRAAN ALS LOKALE AMBACHT. Een culinair programma dat seizoensgroenten in Flevoland op het podium zet en hun rol belicht.

Het eerste evenement staat in het teken van de graanoogst. Samen met boeren, chefs, verwerkers, bakkers en kunstenaars hebben zij een interactief dagvullend programma ontwikkeld.
Op 5 augustus vindt deze dag plaats bij verschillende lokale boerderijen, een bakker en tussen de velden. Verwacht een dag vol workshops voor jong en oud, afsluitend met een seizoenstafel. Dit wordt een bijzonder lokaal diner bij Boerkok in Lelystad.

Programma info: Leer zelf de kneepjes van het broodbakken, eet het echte Flevolandse graan in haar culinaire topconditie tijdens het Seizoenstaferelen diner bij Boerkok in Lelystad. Wil je er bij zijn? Koop je tickets hier.

Robin Vroom: “Graan is een belangrijke bron van menselijke voeding. Dat is al heel lang zo. Om dat in de toekomst ook zo te houden moeten we kijken naar wie dat graan nu eigenlijk eet. Met onze events willen we mensen bewust maken van wat er in het seizoen groeit in Flevoland. We proberen het gesprek erover te voeren en een andere toekomst te schetsen waarin het Flevolandse graan een grotere culinaire rol speelt en meer voor mensen beschikbaar is.”