ALMERE - Met de start van het nieuwe schooljaar valt er voor Almeerse leerlingen van het basis- en speciaal onderwijs weer van alles te ontdekken rondom de thema's natuur, voeding, duurzaamheid en gezondheid. Stichting Stad & Natuur heeft tal van nieuwe leerzame en spannende lessen ontwikkeld.


Het schooljaar gaat meteen goed van start met de les ‘Volg het beverspoor! Vind jij de burcht?’. Deze les op Stadslandgoed de Kemphaan is speciaal voor de jongste leerlingen in groep 1 tot en met 4. In het bos, waar de herfst zijn intrede doet, gaan de kinderen op zoek naar sporen van de bever. Ondertussen leren ze van alles over dit bijzonder dier en zijn leefomgeving.

Thema water
Rondom het thema water heeft Stad & Natuur diverse nieuwe lessen ontwikkeld. In de les 'CSI: De natuurdetective is gestrand’ gaan klassen strandjutten op het Almeerderstrand, samen met een heuse natuurdetective. Ze ontdekken wat roofdieren eten en hoe die hun pooi bemachtigen. Een andere nieuwe les op het Almeerderstrand is 'Dijken, polders en water’. Leerlingen kruipen in de huid van een klimaatdeskundige en leren wat er allemaal nodig is om dorpen en steden groen en klimaatbestendig in te richten. Ook nieuw dit jaar is het 'Varend klaslokaal'. In de Noorderplassen, stapt de klas aan boort van een rondvaartboot, waarna de leerlingen alles horen over het ontstaan van Flevoland en de dieren en planten op en rond het water. Op het strandje doen ze zelf onderzoek naar de waterkwaliteit.


De Buiten(w)eter weet bijna alles
Nieuw in de klas én in het Vroege Vogelbos is de Buiten(w)eter, een docent van Stad & Natuur die bijna alles weet over de natuur. De Stad en Natuur bus brengt de kinderen naar het bos, waar ze op ontdekking gaan. De Buiten(w)eter vertelt over de planten die er groeien en samen maken ze een echte brandnetelsoep. De Buiten(w)eter komt ook op school om de leerlingen te laten zien wat er zich allemaal buiten de schoolmuren afspeelt. Van een broedende vogel tot een spin die een web weeft.


Van afval tot grondstof
Ook in het Upcyclecentrum zijn er verschillende lessen, waarbij leerlingen ontdekken dat er van afval allerlei mooie producten kunnen worden gemaakt. In ‘Expeditie Upcycle’ zien ze met eigen ogen hoe dit gebeurt en gaan ze zelf aan de slag met het thema upcycling. Bijzonder is ook de GigaGieter achter het Upcyclecentrum, die helemaal van afval is gemaakt. Aan dit elf meter hoge kunstwerk is een speciale les gewijd. Kinderen leren wat je met afval kan doen en maken zelf een boom van plastic afval. Deze les is bovendien gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek, dat dit jaar ‘Gi-ga-Groen!’ is.


Lessen boeken
Alle Almeerse basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs hebben het nieuwe jaarprogramma van Stad & Natuur inmiddels ontvangen en kunnen de lessen boeken. In schooljaar 2021-2022 namen 24 duizend leerlingen in het primair onderwijs deel aan het educatieve programma van Stad & Natuur. Meer informatie is te vinden op www.stadennatuur.nl.