FLEVOLAND - Woensdag 15 juni presenteerden technasiascholieren met veel passie de resultaten van opdrachten uit het jongerenprogramma Talent kleurt Flevoland. De presentaties vonden plaats tijdens het Talent kleurt Flevoland-evenement in de Kubus in Lelystad. Gedeputeerde Harold Hofstra trapte deze feestelijke middag af voor de gemotiveerde scholieren.

Het Talent kleurt Flevoland-evenement
Zo’n 150 scholieren uit het Flevolandse onderwijs zijn dit schooljaar aan de slag gegaan met vraagstukken over duurzaamheid, energie, voedselverspilling en wonen.
De 11 groepjes die de meest innovatieve onderzoeken en ontwerpen hebben aangeleverd, mochten hun resultaten delen aan de hand van o.a. maquettes, posters, VR-brillen en 3d-presentaties op een ideeënmarkt. Het groepje met het meest impactvolle idee won de felbegeerde ‘Ongekend Flevotalent-bokaal’. Er was een vakjury aanwezig om de groepjes te beoordelen.

Gedeputeerde Hofstra is enthousiast over de Flevolandse scholieren: ‘In Flevoland bouwen we voor de toekomst. Jongeren hebben de toekomst. Het is daarom mooi te zien hoe ze via Talent Kleurt Flevoland op een creatieve manier kunnen meedenken aan oplossingen voor actuele problemen. Problemen die niet alleen voor Flevoland, maar zelfs nationaal en internationaal spelen. Ik kan dit alleen maar toejuichen.’

Jeugd Flevoland is innovatief
De creaties op de ideeënmarkt lieten zien dat er volop talent aanwezig is in Flevoland. Zo liet een groepje van Almere College via een VR-bril zien hoe je voedselverspilling tegen gaat. Onderbouwleerlingen van Emelwerda ontwierpen een flessenbasket. Dit moet mensen motiveren op o.a. festivals om plastic weg te gooien. In een 3d-presentatie lieten scholieren van Slingerbos een oplossing zien voor duurzaam bouwen: een circulair én modulair gebouwd wooncomplex met veel groenvoorzieningen. En voor Marfo BV bedachten scholieren van Porteum een manier om plastic verpakkingsmateriaal van vliegtuigmaaltijden te vervangen voor olifantsgras. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van alle hoogstaande creaties. Van alle innovaties stak één ontwerp er bovenuit.

Plantaardig kookboek wint de Ongekend FlevoTalent-bokaal 2022
Linda, Foske, Mila en Eline van het Emelwerda College hadden het meest impactvolle idee: ‘Het grote PLANTastische kookboek voor basisscholen’. Een kookboek met gezonde recepten zonder dierlijke producten voor kinderen. Het idee hierachter was duidelijk: op school lekker plantaardig koken, kinderen delen dit enthousiasme thuis en zo wordt er een nieuw bewustzijn in gang gezet. De recepten vertellen ook nog eens hoeveel water en CO2-uitstoot je bespaard.

Dit idee is ontstaan vanuit de ‘Feeding the city’ challenge. De opdracht was om meer bewustwording te creëren voor een plantaardige voedselkeuze. Dat is gelukt! ‘Dit kookboek zou zo gedrukt kunnen worden en naar elke Flevolandse basisschool gestuurd kunnen
worden’, aldus de jury Bart Harleman en Diana de Wolf van de provincie Flevoland.

Talent kleurt Flevoland

In het jongerenprogramma Talent kleurt Flevoland werken leerlingen en studenten van het Flevolands onderwijs aan vraagstukken die binnen de provincie spelen. Deze gaan over duurzaamheid, wonen, natuur, voedsel en nog veel meer. De provincie wil jonge talenten via deze opdrachten met frisse ideeën graag aan zich (blijven) binden.