FLEVOLAND - Van vrijdag 9 tot en met dinsdag 13 februari 2024 is het tijd voor het Model European Parliament Flevoland (MEP). Sinds 1990 wordt deze driedaagse bijeenkomst jaarlijks georganiseerd. De bedoeling is dat tijdens de dagen havo- en vwo-leerlingen uit de vierde en vijfde klassen er achter komen hoe het Europees Parlement werkt. Vier verschillende scholen uit Flevoland hebben zo'n 50 leerlingen afgevaardigd naar de dagen.

Europese Unie

Dit jaar zal de 32e editie worden georganiseerd en vindt plaats in het Provinciehuis van Flevoland. Op 9 januari zal de Commissaris van de Koning de leerlingen in het Provinciehuis in Lelystad verwelkomen.

De leerlingen zullen tijdens de bijeenkomst leren hoe de diverse landen in de EU samenwerken. Ze zullen verschillende EU-landen vertegenwoordigen in commissies, waarbij elke commissie één onderwerp zal behandelen.

Bij deze 32e editie zijn de vraagstukken: migratie, kansengelijkheid, defensie, klimaatactivisme en kunstmatige intelligentie. Door mee te doen leren de leerlingen wat er allemaal speelt in de Europese landen en tevens hoe het gaat bij het debatteren.

Provinciale MEP-conferenties

Zoals elk voorjaar vinden ook dit jaar de provinciale conferenties plaats van het Model European Parliament. Hierbij gaan scholieren in alle provincies en de regio's Amsterdam en Rotterdam gezamenlijk op zoek naar oplossingen.

Hierbij gaat het om oplossingen voor actuele, grensoverschrijdende problemen binnen Europa. De bijeenkomsten (conferenties) worden elk jaar georganiseerd door de provinciale MEP-organisaties in Nederland.

Over het hele land doen zo'n 135 scholen mee. Tijdens de conferenties - in parlementaire commissies - maken de leerlingen kennis met het complexe proces van de besluitvorming in Europa. Tevens van samenwerking tussen de EU-lidstaten.

Algemene Vergadering

De bijeenkomst wordt op dinsdag 13 februari afgesloten in de Statenzaal van het Provinciehuis. Dan wordt de Algemene Vergadering gehouden, waarbij de vraagstukken worden besproken. Natuurlijk is publiek van harte welkom.

De beste deelnemers per provincie vormen de provinciale delegatie die de provincie tijdens de nationale MEP-conferentie gaan vertegenwoordigen. Mogelijkheid tot internationale conferenties van MEP zit er ook in.