ALMERE - De afgelopen week is het extreem warm in Nederland en voorlopig lijkt er ook nog geen einde te komen aan de warme periode. Daar hebben mensen, maar ook de dieren last van. De schapen van Schaapskudde Almere hebben behoefte aan extra vocht, omdat ze dat momenteel moeilijker uit de natuur kunnen halen. De herder kan daarom wel wat hulp gebruiken bij de aanvoer van water voor de schapen!


Met deze warmte drinken al onze 470 dames zo’n 5 liter water per dag. Herder Jasper zet zijn schapen, die delen van Almere Haven en de Noorderplassen begrazen, daarom zoveel mogelijk bij natuurlijk drinkwater in de buurt. Helaas is dat niet altijd mogelijk en zijn bepaalde sloten inmiddels drooggevallen. Ook halen ze momenteel minder vocht uit het gras dat ze eten, omdat het gras verdort, en daardoor moeten ze vaker verplaatst worden. Stad & Natuur Almere zoekt daarom naar vrijwilligers, die de herder in deze warme periode een handje willen helpen!

Het gaat om het pompen van water uit sloten en het sjouwen met jerrycans, maar natuurlijk mag je ook helpen met andere dagelijkse klussen zoals het verplaatsen van schapen of het verzetten van de hekken. Je moet in het bezit van een rijbewijs zijn voor het vervoer van het water, maar eigen vervoer is geen vereiste.

Natuurlijk neemt herder Jasper ook andere maatregelen bij deze hitte: ‘De schapen staan overdag zoveel mogelijk in de schaduw, het liefst op plekken met wat wind voor extra verkoeling. ’s Avonds als het ietsje is afgekoeld en de zon niet meer zo fel is, ga ik met ze hoeden op stukken waar het gras nog wat sappiger is. Wat extra handjes zou heel fijn zijn, want je merkt echt dat de natuur een stuk droger aan het worden is.’

Aanmelden kan middels een mailtje naar info@stadennatuur.nl onder vermelding van "vrijwilliger Schaapskudde Almere". We hopen je snel te mogen verwelkomen in onze kudde!